Dobra vijest: Cerebralnu paralizu moguće je dijagnosticirati puno ranije nego se mislilo

Istraživači su u studiji otkrili da liječnici mogu postaviti pouzdanu dijagnozu cerebralne paralize u prvim mjesecima života djeteta, čime se ne gubi dragocjeno vrijeme pri ranoj intervenciji

 

Cerebralna paraliza može se precizno dijagnosticirati već sa 6 mjeseci starosti, ali djeca s cerebralnom paralizom često nisu prepoznata sve do dobi od 1 ili 2 godine, čime se, kako kažu istraživači, gubi dragocjeno vrijeme pri ranoj intervenciji.

Istraživači su u studiji, koja je proanalizirala šest znanstvenih radova i dva seta kliničkih smjernica koje preporučuju stručnjaci u tom području, otkrili da liječnici mogu postaviti pouzdanu dijagnozu cerebralne paralize u prvim mjesecima života djeteta.

Kako prenosi Disability Scoop, rezultati objavljeni u rujanskom broju JAMA Pediatrics pokazuju da se za procjenu djece mlađe od 5 mjeseci trebaju koristiti tri alata – neonatalna magnetska rezonancija, Prechtlova kvalitativna procjena općih pokreta i Hammersmithova novorođenačka neurološka ispitivanja.

U djece iznad 5 mjeseci, liječnici bi trebali koristiti MRI, Hammersmithova novorođenačka neurološka ispitivanja i razvojnu procjenu mlade djece, navodi se u studiji.

Ako postoji sumnja na cerebralnu paralizu, ali se dijagnoza još ne može potvrditi, istraživači preporučuju da liječnici djeci daju privremenu oznaku "visoki rizik od cerebralne paralize" i upute ih na ranu intervenciju koja je specifična za ovo stanje.

"Rano otkrivanje visokog rizika od cerebralne paralize, nakon čega slijedi rana intervencija specifična za cerebralnu paralizu, preporučuje se i trebala bi biti standard brige za optimizaciju infantilne neuroplastičnosti, sprečavanje komplikacija i poboljšanje dobrobiti roditelja i njegovatelja", napisali su autori studije.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti