Branimir Šutalo: Slijepe i slabovidne osobe teško se pozicioniraju na tržištu rada ako nisu obrazovane

"Nova usluga namijenjena je slijepima, slabovidnima, ali i svima onima koji ne mogu sami čitati standardni crni tisak i imaju potrebu da se kao i svaka druga osoba obrazuju i imaju pristup literaturi", kazao je Mirko Hrkač, upravitelj Zaklade Čujem, vjerujem, vidim 

Branimir Šutalo i Mirko Hrkač

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa i otvorenja Mjeseca hrvatske knjige 15. listopada 2017., u prostoru Zaklade Čujem, vjerujem, vidim predstavljena je nova usluga za slijepe, slabovidne i druge osobe koje ne mogu koristiti standardni (crni) tisak - online bespovratno preuzimanje zvučnih knjiga iz fonda specijalne knjižnice u sastavu Zaklade.

"Nova usluga namijenjena je slijepima, slabovidnima, ali i svima onima koji ne mogu sami čitati standardni crni tisak i imaju potrebu da se kao i svaka druga osoba obrazuju i imaju pristup literaturi", kazao je na konferenciji za novinare upravitelj Zaklade Čujem, vjerujem, vidim Mirko Hrkač.

Istaknuo je da nova usluga omogućava bespovratnu posudbu do sedam naslova mjesečno, pregled povijesti posuđenih knjiga u običnoj posudbi putem sekograma, trajnoj posudbi i posudbi putem preuzimanja uslugom bespovratne posudbe, informacije o zaduženjima i vremenu vraćanja za običnu posudbu, pregled rezervacije željenih naslova, mogućnost vlastitog komentara o pojedinom posuđenom naslovu iz knjižnice, informaciju o novim naslovima prema područjima i temama preuzetih naslova kao i informaciju o svim novim naslovima.

Usluga omogućuje članovima knjižnice Čujem, vjerujem, vidim da u svakom trenutku, ako u blizini imaju internet na računalu ili pametnom telefonu, mogu pristupiti knjižnici i skinuti si bilo koju knjigu po njihovom izboru.

Posebno je važna za ona mjesta i gradove koja imaju knjižnice, ali nemaju audio odjela. Osobama u tim mjestima otprilike treba oko sedam dana da mogu naručiti novu knjigu. "To je za njih jedna usluga da knjigu uvijek imaju na dohvat ruke", rekao je Hrkač.

Naveo je da je u Hrvatskoj tek 0,4 posto literature dostupno onima koji ne mogu koristiti crni tisak.

Savjetnik zagrebačkog gradonačelnika za osobe s invaliditetom Branimir Šutalo ocijenio je da je nova usluga online skidanja knjiga veoma praktična i korisna te naglasio da nije predviđena samo za slijepe i slabovidne, već za sve osobe koje imaju teškoće u čitanju, a to zahvaća široku populaciju, pogotovo one koji ne vide zbog starosti.

"Nisu važne samo informacije, već i obrazovanja slijepih i slabovidnih. U današnje vrijeme slijepe i slabovidne osobe teško se pozicioniraju na tržištu rada ako nisu obrazovane, čak visokoobrazovane, te nailaze na cijeli niz prepreka. Svakako slijepe i slabovidne osobe trebaju imati tendenciju da se obrazuju", poručio je, dodavši da im pri tome pomaže čitav svijet tehnoloških inovacija koje se pojavljuju svakim danom.

Hina

 

Povezane vijesti