Udruga Sjena: Peticija premijeru Plenkoviću za osiguravanje podrške roditeljima djece s teškoćama u razvoju

"Sustavno, već godinama, molimo i upozoravamo na izrazito loš uređen sustav podrške nama roditeljima i skrbnicima djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom", navodi se uz ostalo u Peticiji

 

Udruga obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom SJENA uputila je 'Peticiju premijeru Plenkoviću – za osiguravanje podrške roditeljima/skrbnicima djece s teškoćama u razvoju/osoba s invaliditetom', koju In Portal prenosi u cijelosti:

"Sustavno, već godinama, molimo i upozoravamo na izrazito loš uređen sustav podrške nama roditeljima i skrbnicima djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom. Međutim, svaki put bezuspješno.

Potaknuti situacijom u kojoj se trenutno nalazi majka Leonela Pomper odlučili smo sada zaista poduzeti sve kako bismo zaustavili ovo prije svega nehumano postupanje prema nama. Jer humanost je temelj za ljudska prava i razvijanje humanosti se mora stalno nastavljati kako bi svi uživali ljudska prava.

Sukladno tome smatramo da je država u slučaju smrti djeteta s teškoćama dužna pokazati suosjećanje prema roditelju i obitelji.

Država je u tom smislu dužna u slučaju smrti djeteta s teškoćama u razvoju, osobe s invaliditetom roditelju osigurati da koristi pravo na status njegovatelja još minimalno 6 mjeseci kako bi se roditelju dalo vrijeme za žalovanje, prihvaćanje i resocijalizaciju.

Država je u tom smislu dužna osigurati roditelju stručnu psihološku i svaku drugu pomoć kako bi se resocijalizirao nakon višegodišnje izolacije iz društva.

Država je u tom smislu dužna osigurati roditeljima programe radi što uspješnijeg povratka na tržište rada.

Slijedom navedenog TRAŽI SE:

- Hitne izmjene Zakona o socijalnoj skrbi- uređivanje prava na status roditelja njegovatelja / njegovatelja

- psihosocijalna podrška roditeljima, obiteljima djece s teškoćama u razvoju/osoba s invaliditetom, a posebno u slučaju smrti djeteta

- programi za uključivanje roditelja na tržište rada.

Napominjemo da je država pokazala suosjećanje prema zaposlenim majkama ili samozaposlenim majkama koje rode mrtvo dijete ili ako dijete umre prije nego što je protekao rodiljni ili roditeljski dopust. Također, država pokazuje brigu i prema ovisnicima kao i prema bivšim zatvorenicima kojima je osigurana stručna pomoć u postupku resocijalizacije", navodi se u Peticiji.

Podsjetimo, Leonela Pomper je samohrana majka troje djece koja godinama gotovo uopće ne spava radi njege djeteta s teškoćama u razvoju. Njezin sin Leon Lapaš rođen je zdrav, međutim zbog liječničke pogreške zdravlje mu je ozbiljno narušeno: ima više od 20 dijagnoza, ne može sjediti, govoriti, slabo vidi i čuje, ne može disati bez spremnika s kisikom, ne može tražiti ostvarenje svojih prava.

Peticija se može potpisati putem linka:

www.peticija24.com/peticija_premijeru_plenkoviu__za_osiguravanje_podrke_roditeljimas.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti