Festival Uhvati Film: Projekcija filmova koji razbijaju tabu o seksualnosti osoba s invaliditetom

"Kroz filmove iz Njemačke, Tajvana, Engleske i drugih zemalja, imat ćemo priliku upoznati se s problemima osoba s invaliditetom kada je riječ o intimnim odnosima", poručuju organizatori Festivala

 

U dvorani Filodramatike u Rijeci, u subotu 28. listopada u 20 sati, održat će se uvodna projekcija kratkih filmova posvećenih seksualnosti osoba s invaliditetom. Projekcija se organizira u sklopu promocije Festivala Uhvati Film, u kojemu su akteri osobe s invaliditetom, kao glumci, redatelji ili scenaristi.

Festival djeluje već dugi niz godina i kroz Natječaj zaprimi više stotina filmova. Ove godine više od 750 filmova iz cijelog svijeta, na temu invaliditeta i/ili s OSI akterima. Živopisno obrađuje teme koje se tiču svih nas, stoga je čest gost u školama i fakultetima gdje se na primjerima iz filmova razvijaju diskusije i kvalitetne rasprave. U sklopu projekta postoji i zasebna produkcija filmova koje snimaju i riječka i novosadska ekipa organizatora festivala.

"Projekcija koju smo spomenuli kao uvodnu u Festival, koji će se održati početkom studenog, ima naslov 'SEXxx, yes we do!' , a kroz nekoliko zanimljivih kratkih filmova pokrenut će raspravu na tematiku intimnih odnosa, temu koja je, nažalost, tabu, i to ne samo osobama s invaliditetom. Kroz filmove iz Njemačke, Tajvana, Engleske i drugih zemalja, imat ćemo prilike upoznati se s problemima i načinom rješavanja problema kod osoba s invaliditetom, a koji se tiču intimnih odnosa. Ima li mjesta za napredak, ima li mogućnosti da osvjestimo neke stvari? Saznat ćete u raspravi uz filmove, stoga svratite u Filodramatiku u Rijeci subotu 28. listopada od 20 sati. Ulaz je slobodan, a program se ne preporučuje za mlađe od 16 godina", poručuju organizatori.

Organizatori Festivala su Udruga Spirit iz Rijeke u suradnji s udrugom Parnas iz Novog Sada. 

Za ovaj program kažu da je zabavan, edukativan, zanimljiv, provokativan i nadasve realan i stvaran, jer nije riječ o izmišljenim pričama.

In Portal