Intervju, Vanda Šagovac: Napravili smo značajan iskorak za kulturu gluhih i nagluhih osoba u Lijepoj našoj

U organizaciji Udruge za kulturu osoba oštećena sluha Hrvatske 'Svijet tišine' održala se 5. Međunarodna izložba gluhih umjetnika. Na ovom kulturnom događanju, osim gluhih umjetnika iz Hrvatske, sudjelovalo je 15 gluhih umjetnika iz europskih zemalja, pa i šire.

Osnivanjem udruge 'Svijet tišine' 2006. napravljen je značajan iskorak, jer su gluhi umjetnici u Lijepoj našoj bili zaboravljeni, zanemareni, zapostavljeni te tako ostali nepoznati, a vrijedni su spomena u nacionalnoj kulturi Republike Hrvatske. Povodom Međunarodne izložbe gluhih umjetnika razgovarali smo s Vandom Šagovac, predsjednicom udruge 'Svijet tišine'.

 

Recite nam kako je došlo do održavanja izložbe 'Između tišina'?

- Od 28. rujna do 6. listopada ove godine organizirali smo i održali jedno od najvažnijih ovogodišnjih događanja za nas i naše gluhe umjetnike, a to je 5. Međunarodna izložba gluhih umjetnika 'Između tišina', koja se nakon više nego uspješne organizacije u Rovinju, preselila u Zagreb u galeriju 'Zvonimir' Ministarstva obrane. Dugo smo se pripremali za taj poseban događaj, no ovom izložbom željeli smo proslaviti, ne samo postojanje udruge, nego i našeg uspješnog rada na području kulture i umjetnosti gluhih kao sredstva njihove integracije u širu društvenu zajednicu. Ova izložba bila je također i plod stvaranja uspješne međunarodne kulturne suradnje s drugim organizacijama i pojedincima u umjetnosti i kulturi gluhih. Tako su, uz hrvatske gluhe umjetnike, izlagali i umjetnici iz drugih zemalja.

Koje je značenje udruge 'Svijet tišine'?

- U studenom prošle godine obilježili smo punih deset godina uspješnog rada naše udruge i truda kojeg smo uložili u naš uspjeh. Gledajući cjelokupnu povijest umjetnosti, ovo je samo kapljica u moru, ali za umjetnost gluhih u Hrvatskoj, čiji je rad bio godinama zanemarivan, rad naših umjetnika i naše udruge veoma je značajan.

 

Na što ste posebno ponosni kao predsjednica udruge?

- U ovih deset godina organizirali smo nebrojeno puno izložbi, foto-maratona, likovnih i fotografskih radionica, no mi ih više i ne brojimo jer za nas u 'Svijetu tišine' rad nikada ne prestaje, pa je tako ova obljetnica tek jedna od mnogih koje ćemo proslaviti. Za kraj, želimo se zahvaliti svima onima koji su u ovih deset godina vjerovali u nas i naš uspjeh i pomagali nam u ostvarenju naših ciljeva.

Razgovarala: Božica Ravlić

 

Povezane vijesti