Strava moderne tehnologije: Tinejdžeri(ce) sve više oboljevaju od depresije zbog pametnih telefona

Tijekom studije je ispitano 133.000 tinejdžera i tinejdžerica, a rezultati su pokazali da mobiteli i društvene mreže imaju veći utjecaj na djevojčice nego na dječake


 

Tinejdžerice koje provedu pet sati dnevno uz pametne telefone, odnosno na društvenim mrežama, u velikom su riziku da psihički obole.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu San Diego, pokazalo je da su djevojčice i mlade djevojke najranjivija skupina kada je u pitanju utjecaj moderne tehnologije na psihu.

Rizik da obole od depresije čak je 71 posto. Tijekom studije je ispitano 133.000 tinejdžera i tinejdžerica, a rezultati su pokazali da mobiteli i društvene mreže imaju veći utjecaj na djevojčice, nego na dječake.

Razlog tome je najvjerojatnije taj što dječaci mobitele koriste za igranje igrica, a djevojčice za društvene mreže te su pod pritiskom hoće li za svoju objavu ili fotografiju dobiti "lajk" te zbog komentara ljudi koji ih prate.

"Djevojčice su veoma zabrinute svojom popularnošću i društvenim statusom koji se danas mogu mjeriti u 'lajkovima'. One će sebe objektivizirati objavljivanjem fotografija, koje će netko potom komentirati i 'lajkati' ili ne, što kod njih stvara tjeskobu i pritisak", objasnila je autorica studije dr. Jean Twenge.

Od 2012. do 2015. broj djevojčica koje boluju od depresije povećao se za 58 posto,va dječaka za devet posto.

"Povećan broj tinejdžera koji imaju mentalno-zdravstvene probleme je zabrinjavajući", zaključila je dr. Twenge.

Preporuka je da se korištenje pametnih telefona i ostalih sličnih uređaja svede na maksimalno dva sata dnevno.

Anita Blažinović