Pula: Zaštitna radionica Tekop Nova proširila poslovanje novim katom i kvadratima

Zgrada s novim katom ima 911 četvornih metara, i što je najvažnije, dodatno su poboljšani uvjeti rada za sve djelatnike, a posebno za osobe s invaliditetom

 

Zaštitna radionica Tekop Nova u Šijani u Puli, čiji su osnivači Istarska Županija, Grad Pula i Savez samostalnih sindikata Hrvatske. Radionica je osnovana 2003. godine a počela je sa radom 2004. godine. Prva faza gradnje,prizemlje, počela na proljeće i završila na jesen 2016.godine, kada su se djelatnici i uprava iz starog prostora u Arena trikotaži u Prolazu sv. Teodora preselili u novu zgradu u Šijani, na Trgu I. istarske brigade 2. Ovaj je hvalevrijedan poduhvat financirala država, sa tri milijuna kuna, tu prvu fazu gradnje, ističe ravnateljica ustanove, Mihaela Zubić. Dodaje, i kako je druga faza izgradnje Tekop Nove, odnosno, radovi na katu, započela u lipnju 2017. te dovršena protekloga mjeseca, u listopadu 2017.

Izvođač radova na konstrukciji kata Tekop Nove je tvrtka Iza duge d.o.o., a Zaštitna se radionica sada može proširiti na prizemlje sa 473 kvadrata, kat sa 438, te ukupno, na cijelu zgradu sa 911 kvadrata. Budući da zapošljava osobe sa invaliditetom, zgrada je potpunosti njima prilagođena, počevši od lifta, prilaza, sanitarnih čvorova. Financijska sredstva za projekt nadogradnje kata, u vrijednosti od gotovo tri milijuna kuna, veli ravnateljica Mihaela Zubić, dobivena su putem natječaja od Ministarstva rada i mirovinskoga sustava odnosno Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Zanimljivo je, da se tijekom gradnje, nije prekidalo sa procesom rada proizvodnje. Budući da su im do sada uvjeti rada bili dosta skučeni, novi kat i novi kvadrati u procesu proizvodnje puno im znače za neometan rad i kvalitetu proizvoda kojima opslužuju tržište. Tekop Nova ujedno ide dalje sa planovima. Aplicirali su na novi natječa, čija bi sredstva iskoristili za uređenje prostora novim namještajem i novim strojevima, kako bi se dodatno poboljšali uvjeti rada i ubrzao proizvodni proces.

U prizemlju se zgrade planira i dalje šivati roba za pravne osobe - hotelijere, komunalna gradska poduzeća, uslužne djelatnosti kojima šivaju radnu odjeću, standardizirano i po narudžbi i želji klijenata. Na prvom katu smjestiti će se kancelarije i proizvodnja, te se još više otvoriti građanstvu na način da se šiva po mjeri, vrše prepravci odjeće i sitne dorade.

Zaštitna radionica Tekop Nova trenutno ima ukupno 30 radnika, od čega njih 17 ima status osobe s invaliditetom.

Prostor, veličine 388 četvorna metra i vrijedan 1,8 milijuna kuna, u Šijani ustupio je Grad Pula na korištenje na deset godina, a istovremeno je Gradonačelnik donio odluku da se Tekop Nova oslobodi od naplate komunalnog doprinosa od 176 tisuća kuna.

Tekop-ovi proizvodi prepoznatljivi su kao radna odjeća za komunalne, uslužne i proizvodne subjekte, ugostiteljska i hotelijerska odjeća, odjeća za škole, vrtiće i ustanove, odjeća za medicinsko osoblje i njima srodne djelatnosti, narodna nošnja za kulturno-umjetnička društva, Tekop-ov zaštićeni suvenir istarske narodne nošnje te asortiman robe za udruge, turističke zajednice, fizičke i druge pravne osobe.

Prilagođen je potrebama tržišta Istarske županije odnosno kupcima i poslovnim partnerima iz proizvodnje, prerade i prodaje, turizma i ugostiteljstva, zdravstva, javnih poduzeća, predškolskih, školskih i drugih ustanova, kulturno umjetničkih i sportskih društava, udruga, jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, turističkih zajednica i fizičkih osoba.

Proizvodni program baziran je na artiklima za koje Ustanova ima kadrove, znanja i iskustvo, te dokazanu kvalitetu. Prilagođen je potrebama tržišta Istarske županije, odnosno kupcima i poslovnim partnerima. Punu zaposlenost kapaciteta Tekop Nova popunjava sudjelovanjem na slobodnom tržištu putem postupaka javne nabave, obilaskom kupaca po Istri, prezentacijom asortimana na sajmovima, te putem web stranice i društvenih mreža.

U praksi se pokazalo da su zadovoljni kupci najbolji način promidžbe.

Službeno otvaranje novog prostora i kata Tekop Nove planira se u mjesecu prosincu.

Anita Blažinović