Udruga Spirit: Neobičan leteći objekt primjećen u Rijeci

Ne, ovo nije izmišljena vijest, nego scenarij kratkog filma koji su osmislili učenici Ekonomske škole u Rijeci na radionici s Udrugom Spirit

 

Iz Zavoda za praćenje letećih objekata javljeno je kako su u Rijeci uočeni vanzemaljci. Znanstvenici tvrde kako su vjerojatno zabunom teleportirani na našu, njima negostoljubivu planetu, i traže kako da pobjegnu kući, pritom se suočavaju sa zemaljskim problemima.

Ne, ovo nije izmišljena vijest, ovo je scenarij kratkog filma koji su osmislili učenici ekonomske škole u Rijeci na radionici s Udrugom Spirit, a čija je premijera bila u sklopu međunarodnog filmskog Festivala UHVATI FILM, u solidno ispunjenom riječkom ART kinu.

Film duhovito obrađuje teme koje muče simpatične mlade glumce koji su prvi puta pred kamerama, zeza birokraciju podmećući im za najnoviji predmet koji rješavaju tek Bašćansku ploču, dok se birokratkinje “guše u poslu” pišući na mašini bez papira. Jedini broj koji možete pozvati za pomoć je naravno 666, a kao i svaki pravi film ima i scenu borbe i to svjetlosnim mačevima. Birokracija napada, ali sila je s nama! Naravno sve je prvenstveno dobro zezanje i velika radost za sudionike što se iz svakog kadra vidi.

Ovdje imate prilike vidjeti kako to izgleda, a ukoliko vam se uradak svidi, možete podržati stvaranje nastavaka i daljnji razvoj sličnih radionica svojom donacijom (informacije na stranici www.spirit-ri.hr).

Festival Uhvati film nije nov, postoji već 15 godina i predstavljen je u 40-ak gradova, ipak ako još niste čuli za njega ne brinite, to su male projekcije “za sladokusce” kojih je, eto, sve više. Festival nudi kvalitetne, zanimljive i jake priče za svakoga ponešto.

Možda najveću vrijednost festivala čine filmovi u kojima osobe s invaliditetom koje su glavni protagonisti (glumci, redatelji, scenaristi...) progovaraju o temama o kojim se javno ne usude govoriti ni, uvjetno rečeno, obične osobe, općenito o raznim promišljanjima sebe. Pri takvom javnom istupu sam pojam invaliditeta postaje diskutabilan, i postaje pitanje tko je tu taj koji invaliditet ima, uz zaključak da je invaliditet samo u našem promišljanju, percepciji stvarnosti, a ne u početnom nedostatku koji se svodi na poredbi sa nekim od standarda izgledanja, mogućnosti, načina da budemo “korisni” dio društva. Pri čemu su mnoga općenita stanovišta očito zastarjela, pogrešna i ograničavajuća, a i nadasve je upitno što znači biti “koristan društvu”, dalo bi se nabrojiti mnogo manje ljudi korisnih društvu, nego što je to bilo koja osoba sa službenim invaliditetom.

Za kraj je potrebno napomenuti da vrijednost filmova nikako nije samo u angažiranom pristupu. Naprotiv, riječ je o odličnoj selekciji filmova koja može u potpunosti zadovoljiti svakog filmoljupca, jer ova serija kratkih filmova pomno je probrana i poštuje filmski jezik. Riječ je o jako dobrim ostvarenjima i kvalitetnim, iako manje poznatim autorima, bez obzira iz koje zemlje dolaze.

Ovi filmovi zaista mijenjaju perspektivu! Edukativni su i zabavni. Osobe sa invaliditetom su glumci u njima, ali filmovi nisu upućeni samo toj publici, naprotiv, primjer su i motivacija kako se izdići iznad konteksta neke “etikete”, ladice, predrasude i problema uz kreativan rad i korištenje umjetnosti. Ovaj program donosi mnogostruku korist i učesnicima i gledateljima. Dokaz tome su česti pozivi ravnatelja škola i fakulteta da se projekcije održe i u tim ustanovama.

Ulaznica na priredbe je dobrovoljna donacija tek ako vam se program svidi, stoga nema prepreke da provjerite pretjerujemo li s opisom.

Slijede prezentacije: Rab 23. studenog Kocka, Zagreb 27. studenog Tiflološki muzej; zatim još jednom Rijeka 8. prosinca i Lošinj, kino (prosinac); organizatori su otvoreni i za druge dogovore.

U redakciju je stigla snimka vanzemaljca, a kako se oni snalaze u Hrvatskoj pogledajte Ovdje.

Anita Blažinović