Davor Škrlec: Energetska obnova zgrada mora uključivati dizala i pokretne stepenice za osobe s invaliditetom

"Mobilnost osoba s invaliditetom je jako važna kako bi im se omogućilo da budu uistinu ravnopravni članovi društva", rekao je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu

 

Zastupnici u Europskom parlamentu na plenarnoj sjednici u Bruxellesu raspravljali su o provedbi Europske strategije za osobe s invaliditetom.

Europski parlament se kontinuirano zalaže za prava osoba s invaliditetom i podizanje svijesti u javnosti o problemima s kojima se te osobe susreću, s obzirom na to da se procjenjuje kako u Europskoj uniji živi 80 milijuna ljudi s invaliditetom, od čega su 46 milijuna žene.

Zastupnik Davor Škrlec u svom govoru osvrnuo se na nekoliko problema i izazova koji se nalaze pred državama članicama, s naglaskom na pristupačnost koja je vrlo važna u ostvarivanju prava osoba s invaliditetom.

"Mobilnost osoba s invaliditetom je jako važna kako bi im se omogućilo da budu uistinu ravnopravni članovi društva. Svjedoci smo da danas osobe s invaliditetom imaju otežan pristup kulturnim sadržajima i ne mogu, primjerice,otići u kazalište, kino i na razna sportska natjecanja. Problem postoji također i u pristupačnosti javnom prijevozu. I možda ono najvažnije, u nadolazećem razdoblju od 2020. do 2030. godine kada je u planu veliko ulaganje u obnovu zgrada zbog energetske učinkovitosti, potrebno je predvidjeti i osigurati financijska sredstva za ugradnju dizala i pokretnih stepenica. Na taj način omogućit ćemo svim osobama smanjene pokretljivosti, uključujući i naše umirovljenike, ravnopravno uključivanje u društvo, ali i kvalitetno stanovanje", zaključio je Škrlec.

Božica Ravlić