Moja priča: Nada Vorkapić

Nada Vorkapić novoizabrana je predsjednica Udruge invalida rada Zagreba, najveće udruge koja okuplja osobe s invaliditetom u Lijepoj našoj

 

"Udruga invalida rada Zagreba treba pružiti utjehu ponajviše onima koji nemaju nikoga, što bi trebao biti glavni moto Udruge. Zadatak nam je dati ljudima volju i snagu za život", rekla je Nada Vorkapić (68) iz Zagreba, novoizabrana predsjednica Udruge invalida rada Zagreba.

Rođena je u rujnu 1949. godine u Mariboru, a u Zagreb se doselila 1952. zajedno s roditeljima. Tu je završila osnovnu i srednju školu.

Kako se udala, dobila dvoje male djece, a započela je i gradnja obiteljske kuće, morala je prekinuti studiranje na Ekonomkom fakultetu u Zagrebu.

Život joj se promijenio 1973. godine, kada je doživjela tešku prometnu nesreću kod Kozina, blizu Trsta, zajedno s kolegicom. Nakon toga bila je u komi kroz neko vrijeme. Tijekom života pokazale su se posljedice u zdravstvenom smislu. Operaciju štitnjače podnijela je 1981. godine, da bi šerafe iz nje morala vaditi 2011. godine. Vratnu kralježnicu, koja joj je znatno stradala uslijed radnih obveza na mehaničkoj mašini, morala je operirati 1992. godine. Nakon tri godine uslijedila je najteža operacija – kralježnice, a karpalni kanali na rukama došli su na red 2002. i 2003. godine.

Od 1976. do 2002. godine u SDK-u, kasnijih naziva ZAP pa FINA, bila je tajnica pomoćnika direktora, kao i tajnica samog direktora. Deset godina radila je na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, od toga pet godina kao tajnica dekana, a potom kao referentica na Katedri.

Sin joj je postao diplomirani inženjer strojarstva, a kćerka diplomirana tekstilna dizajnerica. Oboje su u privatnom sektoru i žive u Zagrebu.

"Uz djecu najviše me veseli naših petero unučadi", rekla je Vorkapić.

U Udrugu invalida rada Zagreba učlanila se 2004. godine, zahvaljujući kolegici koja joj je pojasnila neka prava koja može ostvariti upravo pomoću Udruge. U Savskoj se uključila.

"Kako sam već godinama bila u Udruzi, pokojna predsjednica Marija Topić predložila me 2011. godine za Upravni odbor", napomenula je.

Podsjetimo, Marija Topić ulogu predsjednice UIR Zagreba obavljala je gotovo 14 godina, sve do iznenadne smrti u svibnju 2013. godine. Nakon nje predsjednik je postao Zlatko Bočkal, koji je ove godine u kolovozu također iznenada preminuo.

"Zahvaljujući pokojnoj predsjednici dobila sam volju da dolazim i dalje u Udrugu upravo zbog truda koji se ulagao. Uvijek sam se osjećala ugodno", rekla je Vorkapić.

Vorkapić je od 2015. godine bila na dužnosti dopredsjednice Udruge.

U četvrtak, 14. prosinca 2017., na Godišnjoj skupštini Udruge izabrana je jednoglasno od strane svih članova novom predsjednicom. Sudjelovalo je ukupno 41 članova, od čega 36 članova Skupštine. Na samom početku održana je minuta šutnje za pokojnog predsjednika Zlatka Bočkala i sve preminule članove.

Na pitanje koje sve ciljeve misli ostvariti u idućem razdoblju, rekla je da najprije želi upoznati malo više ljude koji dolaze u Udrugu, posebno kroz aktivnosti, zatim volontere, stručnu službu, a sve u cilju unapređenju usluga kako bi članovi bili zadovoljni.

Udruga invalida rada Zagreba okuplja oko 9000 članova i zbog toga je najveća udruga u Republici Hrvatskoj. Stoga, bit će puno posla, a novoizabranoj predsjednici Udruge želimo puno uspjeha. Vjerujemo kako će joj pomoći vedrina i entuzijazam, a posebno borba za pravdom i poštenjem, za koje će se boriti na svakom koraku – kao i do sada.

Klaudija Klanjčić