Posthumno priznanje: Rodbini Milke Milinković uručena prestižna nagrada Međunarodnog paraolimpijskog odbora

"Milka je bila srce i duša Hrvatskog paraolimpijskog odbora, njezina profesionalna karijera kroz ovo veliko priznanje prepoznata je i na svjetskoj razini", izjavio je Ratko Kovačić, predsjednik HPO-a

 

U sklopu predstavljanja knjige 'Jutarnje kave s Milkom Milinković' autora Igora Duvnjaka, rodbini naše paraolimpijske heroine Milke Milinković posthumno je dodijeljeno Visoko predsjedničko priznanje sa zlatnom značkom Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC).

Ratko Kovačić je tu posebnu nagradu uručio Milkinom bratu Milanu Milinkoviću na svečanosti predstavljanja knjige. Danas bivši predsjednik IPC-a Sir Phillip Craven svojom je odlukom dao Milki Milinković Visoko predsjedničko priznanje sa zlatnom značkom za izuzetan doprinos paraolimpijskom sportu.

Ovakva vrsta nagrade dodjeljuje se na svjetskoj razini samo jednom godišnje naročito zaslužnim paraolimpijcima te im se na taj način odaje počast za njihove mnogobrojne sportske uspjehe.

"Sir Phill Craven mi je u srpnju ove godine u Londonu dao Visoko predsjedničko priznanje sa zlatnom značkom IPC-a za Milku Milinković sa molbom da je u njegovo ime predam rodbini. Milka je oduvijek zračila svojom veselom osobnošću i unosila pozitivizam u našu zajednicu. Njezin vedar sportski duh je bio uzor svim sportašima. Često je naglašavala da se sve može postići ako to istinski želimo i iz svake životne situacije se uvijek može izvući nešto lijepo. Bila je srce i duša Hrvatskog paraolimpijskog odbora. Prošao sam mnoga natjecanja sa njom i drago mi je da se njezina profesionalna karijera kroz ovo veliko priznanje prepoznala i na svjetskoj razini", izjavio je Ratko Kovačić, predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

Milka nas je napustila ove godine u lipnju, u 63. godini života. U 50 godina sportske karijere postigla je mnoštvo uspjeha te je sudjelovala na deset paraolimpijskih igara sa kojih je kući ponijela čak 8 medalja - dvije zlatne, dvije srebrne i četiri brončane. Osim toga, bila je ponosna vlasnica čak 32 medalje sa prestižnih svjetskih i europskih natjecanja. U svojoj uspješnoj karijeri Milka je osvojila više od 200 medalja. U povijesti će ostati zapamćena i kao prva sportašica koja je osvojila paraolimpijsku medalju za Republiku Hrvatsku, 1992. u Barceloni.

Anita Blažinović

Foto: Miroslav Krpan (Facebook)