Pomozimo djeci s invaliditetom: Građanska inicijativa nezadovoljna izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi

U Inicijativi se nadaju skorom donošenju novoga Zakona o socijalnoj skrbi, kojim će se ispraviti nepravde koje, kažu, u ovim izmjenama nisu ukinute

 

Građanska inicijativa "Pomozimo djeci s invaliditetom" uputila je u srijedu otvoreno pismo ministrici demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nadi Murganić izražavajući nezadovoljstvo izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi u kojima, kažu, nisu ukinute nepravde niti u cijelosti prihvaćene preporuke UN-a za osnaživanje borbe protiv siromaštva.

"Očekivali smo da će ukidanje cenzusa biti cjelovito no, nažalost, zakon je opet donesen s polovičnim rješenjem, te je ukinut dohodovni cenzus samo na plaću, ali ne i na ostala primanja, a imovinski cenzus nije ni spomenut", navodi  se u pismu inicijative koja godinama predlaže rješenja za poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom u Hrvatskoj.

Prošloga tjedna u Saboru su izglasane izmjene Zakona o socijalnoj skrbi, no njima nije izmijenjena odredba koja osobi s invaliditetom smanjuje ili potpuno uzima invalidninu ako prima mirovinu, svoju ili od roditelja, u iznosu većem od minimalne mirovine.

Istodobno, osobe s najtežim invaliditetom zadržavaju pravo na osobnu invalidninu i u slučaju kada ostvaruju prihod od plaće ili autorskog honorara, što do sada nije bio slučaj.  

U Inicijativi se nadaju skorom donošenju novoga Zakona o socijalnoj skrbi, kojim će se ispraviti nepravde koje, kažu, u ovim izmjenama nisu ukinute. 

Za zadnje izmjene Zakona o socijalnoj skrbi navode da su ih dočekali kao mogućnost stvarnog pomaka prema svojim težnjama, ali i težnjama UN-ova Odbora za praćenje provedbe Konvencije o pravima osoba s invaliditetom.

On u 44. preporuci predlaže osnaživanje programa za borbu protiv siromaštva, te da se naknade čiji je cilj umanjiti povećane troškove koji proizlaze iz invaliditeta temelje na procjeni potrebe pojedinca, a ne podliježu procjeni cenzusa. 

Inicijativa je stoga sudjelovala u e-savjetovanju i brojnim prijedlozima sugerirala na koji način treba izmijeniti Zakon o socijalnoj skrbi kako bi preporuka UN-a postala pravosnažna. 

No, usvojenim izmjenama jedna je skupina osoba s invaliditetom dovedena u povoljniji položaj u odnosu na druge skupine, te je umjesto poboljšanja za sve osobe s invaliditetom produbljen jaz i nastavljena diskriminacija, kaže se u pismu ministrici Murganić.

Hina

 

Povezane vijesti