Dobra vijest: Bjelovar dobio kabinet za asistivnu tehnologiju za bolji život djece s teškoćama u razvoju

"Ovo je senzornomotorička soba koja djeluje na razna osjetila kao što su vizualna, slušna, taktilna te mirisna. Uz to, kabinet ima i posebna pomagala za pristup računalu", rekao je Miroslav Vrankić

 

Kao što je i najavljeno prije nekoliko mjeseci, Grad Bjelovar u suradnji s 5. osnovnom školom Bjelovar realizirao je projekt osnivanja kabineta za asistivnu tehnologiju, koji će pridonijeti boljoj kvaliteti života djece s teškoćama u razvoju. Kabinet su prošli tjedan otvorili gradonačelnik Dario Hrebak i ravnateljica 5. osnovne škole Jasmina Vuković, objavljeno je na službenoj stranici Grada Bjelovara.

Grad Bjelovar, nadležno Ministarstvo, 5. osnovna škola, ali i mnogobrojni donatori i sponzori uključili su se u akciju čija cjelokupna vrijednost iznosi oko 300 tisuća kuna. Nažalost, sve više se rađa djece s teškoćama u razvoju, a u krugu od sto kilometara do sada nije bilo sličnih kabineta. Osim najmlađih građana Bjelovara, kabinet će koristiti i djeca iz drugih županija, rekao je gradonačelnik Hrebak te dodao kako je u planu opremanje još jedne takve sobe u gradskom vrtiću.

Terapijski rad u 5.osnovnoj provodit će dvadeset i dva edukacijska rehabilitatora zaposlena u toj školi. Kabinet je opremljen najsuvremenijom opremom čija je svrha stimulacija osjetila djece s poteškoćama u razvoju.

"Cilj stimulacija je stvoriti osjećaj sigurnosti kod djece te ih smiriti, poticati na učenje, unaprijediti komunikacijske vještine, pospješiti koncentraciju te poboljšati samokontrolu i kvalitetu života", istaknula je ravnateljica 5. osnovne škole te je napomenula kako školu trenutačno pohađa 66 djece koja će koristiti kabinet.

Riječ je o jednoj od rijetkih, najvećih i najsuvremenije opremljenih takvih prostorija u Hrvatskoj. Taj hvalevrijedan projekt uvelike će pomoći učenicima te škole, ali i djeci predškolske i niže školske dobi s poteškoćama u razvoju.

U uređenju kabineta sudjelovao je i profesor s Tehničkog fakulteta u Rijeci, ujedno i inovator tehnoloških pomagala za osobe s invaliditetom te dobitnik nagrade 'Ponos Hrvatske' Miroslav Vrankić koji je tom prilikom istaknuo je kako nije riječ o igraonici već o senzomotoričkoj sobi za ozbiljan terapijski rad.

"Senzornomotorička soba djeluje na razna osjetila kao što su vizualna, slušna, taktilna te mirisna. Uz to, kabinet ima i posebna pomagala za pristup računalu. Posebne tipkovnice za djecu s teškoćama motorike ruku, zamjene za miševe te eyetrackere s pomoću kojih se računalo može koristiti pomakom očiju", dodao je profesor Vrankić.

Treba napomenuti da je dio novca za osnivanje kabineta za asistivnu tehnologiju prikupljen na donacijskom koncertu Božićni san održanom krajem 2017. godine, objavljeno je na službenoj stranici Grada Bjelovara.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti