Humanitarci iz Australije: Libero i Daisy Soldatić donirali novac za izgradnju Edukacijsko-rehabilitacijskog centra slijepih Istre

Uz rekreativno-zabavni karakter LUČ Eduke, stvorit će se pretpostavke za održavanje edukativnih skupova, što bi znatno poboljšalo kvalitetu života slijepih osoba, ali i svih osoba s invaliditetom na području Istarske županije

 

Dobročinitelji i humanitarci iz Australije, Libero i Daisy Soldatić ponovno su donirali novac,ovaj put 6.174 eura, za dovršetak izgradnje Edukacijsko-rehabilitacijskog centra slijepih Istre, Regionalnog centra inkluzivnog turizma LUČ Eduka Cukrići, javlja Regional express.hr.

Počasni član Udruge slijepih Istarske županije Libero Soldatić, porijeklom iz Šušnjevice kod Labina, već godina samoinicijativno te u okvirima Kluba Kralj Tomislav iz Sidneya humanitarnim akcijama daje značajan doprinos izgradnji središnjeg građevinskog objekta „Kuće svjetla“ i kompletnog sadržaja LUČ Eduke. Velik doprinos u organiziranju humanitarnih balova također je dao istarski klub - Istra social & sports Club Sydney Inc. Sidney.

Tako je, primjerice na svečanoj 65. obljetnici osnutka Udruge slijepih Istarske županije, 18. lipnja 2016., čast otvorenja središnjeg građevinskog objekta Luč Eduke – 'Kuće svjetla' pripala upravo Liberu Soldatiću i Županu Istarske županije Valteru Flegu.

Građevinski objekt, među ostalim, koristit će slijepim osobama za obuku u kretanju s bijelim štapom te će omogućiti članovima Udruge slijepih Istarske županije odlazak na rekreaciju u prirodi i boravak na svježem zraku radi zdravstvene preventive, orijentacije na otvorenom prostoru, češćeg druženja i bolje komunikacije, a posebno novo-oslijepljelima kako bi im se vratilo samopouzdanje i vjera u život.

Uz rekreativno-zabavni karakter LUČ Eduke, stvorit će se pretpostavke za održavanje edukativnih skupova, što bi znatno poboljšalo kvalitetu života slijepih osoba, ali i svih osoba s invaliditetom na području Istarske županije, kojih ima otprilike tri tisuće, a kojima će LUČ Eduka svojim sadržajima i resursima također biti na raspolaganju.

Uz središnji građevinski objekt, teren za viseću kuglanu, košarkaško igralište za slijepe, u tijeku je izgradnja nogometnog igrališta prilagođenog slijepim osobama, a među ostalim je potrebno i opremiti smještajne kapacitete te postaviti video nadzor.

Udruzi slijepih Istarske županije za završetak izgradnje i opremanje LUČ Eduke, u sklopu projekta 'Vi ste naše svjetlo' i vi možete pomoći pozivom na broj 060 988 988 čija cijena iznosi 6,25 uključujući PDV (cijena se odnosi i na fiksne i na mobilne mreže).

Anita Blažinović