Crvobot: Minijaturni robot mogao bi spašavati naše živote unutar tijela

Za mnoge ljude ideja da jedan ovakav robot dostavlja lijekove unutar tijela može biti, u najmanju ruku, nelagodna


 

Tim znanstvenika s Instituta Max Planck u Stuttgartu je razvio gumenog, malenog robota koji svojim izgledom, ali i kretanjem, podsjeća na crva. Vjeruju kako će ga moći koristiti u medicinske svrhe, javlja Geek.hr.

Robot, koji je manji od novčića, izrađen je od mekane gumene tvari s magnetskim česticama. Znanstvenici koriste magnetsko polje koje im omogućava kontrolu načina na koji se robot kreće. Tim je rekao kako su bili inspirirani stvorenjima poput meduza i gusjenica te drugih mekanih životinja pri stvaranju mini robota.

Ovaj 'crvobot' čini nevjerojatne stvari: skače, puže i pliva, a zahvaljujući svojoj glatkoj površini može zaobilaziti mišiće i organe u tijelu. Mogao bi i putovati žilama da otpusti lijek na potrebno mjesto. Robusna i savitljiva struktura mu omogućuje da se kreće i u mokrom i suhom okruženju.

Čak i sa svime time što može, Metin Siddi, koji je i vodio studiju, izjavio je da ga još uvijek smatraju “minimalističkim robotom”. To nije zaustavilo znanstvenike da za tako malog robota zamisle velike ciljeve.

Metin Siddi još tvrdi i kako je robot sasvim dovoljno malen da bismo ga bez problema mogli progutati i izbaciti uriniranjem. Čak bi, u nekim slučajevima, imao mogućnost biti ubrizgan u krvožilni sustav da što prije dođe do područja kojemu je lijek potreban.

"Za mnoge ljude ideja da jedan ovakav robot dostavlja lijekove unutar tijela, može biti, u najmanju ruku, nelagodna. Svejedno, može ga se lako pronaći i pomoću ultrazvuka", kaže članak u časopisu Nature.

Metin Siddi je dodao i kako marljivo rade na prototipu još jednog manjeg robota, ali i na jednoj biorazgradivoj verziji. Takva verzija robota bi se, pak, nakon uspješno obavljenog zadatka – jednostavno razgradila u samom tijelu bez ikakvih problema.

"To je jedan od naših glavnih ciljeva u cijelom znanstvenom timu. I to je moguće", zaključio je Metin Siddi.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti