Caritas: Donacija kombi vozila za prijevoz djece i mladih s tjelesnim i mentalnim teškoćama

Jelena Lončar, ravnateljica zagrebačkog Caritasa, kazala je kako je donacija došla u pravi čas jer jedno kombi vozilo, neophodno za redoviti prijevoz korisnika, više nije upotrebljivo

 

Međunarodna humanitarna organizacija "Humanity First Germany" darovala je Caritasu Zagrebačke nadbiskupije kombi vozilo za prijevoz djece i mladih s tjelesnim i mentalnim oštećenjem, vrijedan 70.000 kuna, koji je u petak predan Kući za zbrinjavanje djece i mladih s tjelesnim i mentalnim oštećenjem "Bl. Alojzije Stepinac" u Brezovici, priopćeno je iz Caritasa.

U nazočnosti predstavnika organizacije "Humanity First Germany" Zubair Khana te imama i misionara Ahmadije muslimanskog džamata Hrvatske Rana Munawwara, ključeve vozila predao je Sead Mulabegović, volonter organizacije "Humanity First".

Kombi s devet sjedala za prijevoz štićenika Caritasovog doma u Brezovici je preuzela sestra Jelena Lončar, ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije u nazočnosti tajnika Caritasa Zvonka Ercega i Zorana Kljajića, voditelja Kuće.

Donatori su i obišli stambene jedinice i druge prostorije kompleksa te se upoznali s radom kuće koja trenutno ima 75 korisnika, u dobi od trie do 21 godine, koji su na dugotrajnom smještaju te 20 korisnika, odraslih osoba s invaliditetom, koji borave u kući.

"Muslimanska zajednica Ahmadija i njezina inicijativa Humanity First raduje se što ovakav događaj pokazuje da za dobra djela ne smije biti prepreka ni vjerska, ni nacionalna niti politička pripadanost. Mi Ahmadi muslimani smo islamski pokret koji je nastao krajem 19. stoljeća i suštinski smo okrenuti promociji i očuvanju mira i miroljubivog dijaloga među religijama i nacionalnostima," rekao je predstavnik "Humanity First Germany" Zubair Khan.

Dodaje je kako njihova inicijativa "Humanity First" (Humanost na prvom mjestu) s geslom "'Ljubav za sve, mržnja ni za koga" djeluje u Hrvatskoj od 2014. i od tada su angažirani u više vlastitih projekata te kao suradnici ostalih karitativnih organizacija, poput Caritasa, kako bi pomagali potrebitim ljudima.

Jelena Lončar, ravnateljica zagrebačkog Caritasa, kazala je kako je donacija došla u pravi čas jer jedno kombi vozilo, neophodno za redoviti prijevoz korisnika, više nije upotrebljivo.

Dodala je kako su im za redoviti prijevoz šezdesetak djece, koja pohađaju razne centre za odgoj i obrazovanje ili škole u Zagrebu, svakodnevno potrebna minimalno četiri vozila jer te ustanove rade u smjenama, a nalaze se u raznim dijelovima grada (u Dupcu Centar za autizam, Centar za odgoj i obrazovanje u Dubravi, OŠ Grigor Vitez, Poliklinika Suvag, OŠ Nad lipom, Centar za odgoj i obrazovanje Goljak).

"Ta nam vozila služe i za prijevoz djece do ambulanta i/ili bolnica, na razne izlete, u posjete i slično. Vozila iz Brezovice kreću već oko 7 sati ujutro a vraćaju se oko 19 sati navečer, a svako od njih dnevno prijeđe 200 do 300 kilometara", naglasila je Lončar.

Hina