Dobra vijest: Osječki Centar za autizam u rujnu počinje s radom

Župan Ivan Anušić kaže da su sve aktivnosti ubrzane pa će unutarnje uređenje Centra za autizam, koji će obuhvatiti pet slavonskih županija, ali i neke susjedne zemlje, biti "vrlo brzo gotovo"

 

Osječki Centar za autizam svoja vrata otvorit će u rujnu što je brže od planiranog, budući da je početak rada te ustanove bio predviđen tek u 2019.,  izvijestio je u četvrtak osječko-baranjski župan Ivan Anušić (HDZ).

Župan Anušić izvijestio je da će građevinski radovi u Centru za autizam uskoro biti potpuno dovršeni, a u idućih 20-ak dana očekuje i potpisivanje ugovora o financiranju troškova opremanja s više ministarstava i Gradom Osijekom.

Tvrdi da su sve aktivnosti ubrzane pa će unutarnje uređenje Centra za autizam, koji će obuhvatiti pet slavonskih županija, ali i neke susjedne zemlje, biti "vrlo brzo gotovo".

Županijska skupština na svojoj je sjednici odlučila osnovati Županijsku razvojnu agenciju, javnu ustanovu koja će izrađivati razvojne projekte i strategije radi privlačenja financijskih sredstava iz EU fondova.

Oporbeni vijećnici Mosta te Snage Slavonije i Baranje prigovorili su osnutku nove ustanove te upitali kakva će biti sudbina postojeće Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje (RRA), koja djeluje kao trgovačko društvo u vlasništvu Županije i Grada Osijeka i što će biti s nekretninama u njenom vlasništvu.

Anušić je odgovorio da RRA može nastaviti funkcionirati te da se "neće gasiti, ako bude imala dovoljno posla te proizvodila dovoljno projekata", s kojima će, uz sufinanciranje Županije, priskrbiti plaće djelatnicima.

Nova javna ustanova osniva se na poticaj Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, koje će rad nove agencije i djelatnike plaćati novcem EU fondova. Nova Agencija radit će projekte za Županiju i jedinice lokalne samouprave na njenom području, dodao je Anušić.

Vijećnici Županijske skupštine Osječko-baranjske županije jednoglasno su odlučili smanjiti plaće županu i dožupanima za pet posto, pročelnicima upravnih odjela 10 posto, a tako ušteđen novac preusmjerit će se za povećanje plaća djelatnika s najmanjim koeficijentima u sustavu Županije.

Dožupan Goran Ivanović (HDZ) rekao je da su tom odlukom htjeli poručiti javnosti koja je osjetljiva na plaće političara da taj posao nisu došli raditi zbog plaća te je izrazio nadu da će to "možda biti signal" čelnicima ostalih jedinica lokalne samouprave u Županiji.

Hina

 

Povezane vijesti