Budimir Šobat Buda: NE DIŠEM više od 24 minute za djecu koja žive s autizmom

"Otac sam autistične djevojčice Saše te dobro znam što je autizam. Za mene je ovaj projekt veliki izazov i ne sumnjam u dobar ishod", kaže Budimir Šobat Buda

 

Projekt 'Pogled u plavo' koji već tradicionalno, desetu godinu za redom, gostuje na Zagrebačkom sajmu nautike, ove će godine okupiti ronilačku populaciju Republike Hrvatske koja će dati podršku Centru za autizam te time senzibilizirati javnost o problemima i mogućnostima osoba s autizmom.
Posebnost ovogodišnje manifestacije je akcija 'Ne dišem' u sklopu koje će Budimir Šobat Buda zaroniti u montažni bazen projekta 'Pogled u plavo' - a plavo je boja autizma - zadržati dah te pokušati ne disati više od 24:03 minute za svu djecu koja svaki dan hrabro svladavaju prepreke koje im postavlja autizam, a često i nerazumijevanje zajednice.

Budimir Šobat Buda kaže: "Otac sam autistične djevojčice Saše te dobro znam što je autizam. Unazad šest mjeseci, nakon jednog medicinskog istraživanja, došao sam na ideju pokušaja ne-disanja više od 24:03 minute. Za mene ovo nije samo sportski motiv već i želja da privučemo što veći broj ljudi, jer ovo radim za svu djecu s autizmom. Dat ću sve od sebe kako bih postigao što bolji rezultat, za mene je to veliki izazov i ne sumnjam u dobar ishod."

Uz podršku i u organizaciji Nemo-Adria Rescue Teama koji su volonteri Specijalističkog ronilačkog tima za spašavanje iz vode Grada Zagreba pri Uredu za upravljanje u hitnim situacijama, Budimir Šobat Buda će prije zarona udisati čisti kisik, a potrebna temperatura vode za nesvakidašnje ronjenje je 27 stupnjeva koja će se pripremiti posebnim grijačem tvrtke Termostroj Lučko.

Nakon višemjesečnih priprema i ekstremnih napora zaronit će za svoju kćer, svu drugu djecu koja žive s autizmom i za Centar za autizam koji provodi program njege, odgoja i obrazovanja, rehabilitacije i skrbi za djecu, mladež i odrasle osobe s poremećajem iz spektra autizma i osobe s intelektualnim teškoćama, sukladno njihovim razvojnim potrebama, mogućnostima i sposobnostima.
'Pogled u plavo' i ove će godine omogućiti svim posjetiteljima sajma besplatna probna ronjenja pod punom ronilačkom opremom i u pratnji instruktora ronjenja.

Božica Ravlić

Foto: Ivana Nobilo

 

Povezane vijesti