Osijek: Izgradnjom Centra za autizam omogućit će se sustavna skrb za djecu i njihova rehablitacija

Konvencijom UN-a o pravima osoba s invaliditetom predviđeno je da svako dijete s teškoćama u razvoju ima pravo na odgoj, obrazovanje i rehablitaciju u vlastitoj sredini

 

Otvorenje osječkoga Regionalnog centra za autizam očekuje se u rujnu ove godine, što će omogućiti sustavnu skrb za djecu s poremećajima iz autističnog spektra, kojih je, po procjenama, na području pet slavonskih županija više od dvije stotine, istaknuto je u ponedjeljak tijekom obilaska gradilišta.

Voditeljica Službe za manjine i učenike s posebnim potrebama Ministarstva znanosti i obrazovanja Marijana Gojčeta rekla je kako će se izgradnjom tog centra djeci s teškoćama iz autističnog spektra osigurati visoki standard u odgoju, obrazovanju i rehabilitaciji.
Centar će omogućiti sustavnu obrazovnu i rehabilitacijsku potporu djeci u dobi od tri do 21 godinu. Konvencijom UN-a o pravima osoba s invaliditetom predviđeno je da svako dijete s teškoćama u razvoju ima pravo na odgoj, obrazovanje i rehablitaciju u vlastitoj sredini, dodala je Gojčeta.
 Istaknula je kako je svrha rehablitacije i obrazovanje, u čemu važnu ulogu ima obitelj, te osamostaliti svako dijete do razine do koje može doći, i to ponajprije u sredini u kojoj živi.
Osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekao je kako su aktivnosti na izgradnji i opremanju centra ubrzane pa se se početak njegova rada, prvobitno planiran tijekom 2019. godine, očekuje u rujnu ove godine.
 Investicija je vrijedna oko 20 milijuna kuna, a osječki Regionalni centar bit će jedna od najsuvremenijih takvih ustanova i pokrivat će područje pet slavonskih županija te susjednih država, rekao je Anušić.

Hina