Australija: Kontroverzni novi zakon trebao bi osobe s invaliditetom zaštititi od zlostavljanja

Oporba se u srijedu pridružila koaliciji kako bi donijela zakone kojima se uspostavlja nacionalni plan provjere radnika zaposlenih u Nacionalnoj shemi osiguranja osoba s invaliditetom

 

Australska savezna vlada došla je korak bliže novoj shemi koja obećava da će smanjiti opasnost od ozljeda osoba s invaliditetom, no Laburisti kažu da je potrebno sazvati kraljevsku komisiju.

Oporba se u srijedu pridružila koaliciji u Zastupničkom domu kako bi donijela zakone kojima se uspostavlja nacionalni plan provjere radnika zaposlenih u Nacionalnoj shemi osiguranja osoba s invaliditetom.

Ti zakoni sada idu u Senat na odobrenje.

Ministar David Littleproud izjavio je kako će zakoni onemogućiti ozlijeđivanje osoba s invaliditetom od strane onih koji blisko surađuju s njima.

"Ovo smanjuje mogućnost da pružatelji usluga zaposle radnike koji predstavljaju visok rizik od zlostavljanja osoba s invaliditetom i sprečavaju pojedince koji predstavljaju neprihvatljiv rizik te vrste od traženja posla u tom sektoru", kazao je ministar, a prenosi portal SBS News.

Opozicija zahtijeva kraljevsku komisiju da u potpunosti istraži strašne zločine počinjene Australcima s invaliditetom.

Parlamentarna zastupnica Laburista, Emma Husar, izjavila je da brojke pokazuju da je devet od deset žena s intelektualnim teškoćama seksualno zlostavljano i da se 60 posto zlostavljanja dogodilo prije navršenih 18 godina.

Husar je rekla da su roditelji djece s teškoćama u razvoju puni tjeskobe i strahova zbog zlostavljanja, obzirom da su djeca s teškoćama u razvoju u trostruko većoj opasnosti od zlostavljana, u usporedbi s drugom djecom njihovih godina.

"Trenutno smo u takvoj situaciji da neki roditelji imaju tako malo povjerenja u sustav da uskraćuju svojoj djeci ovu uslugu jer ih je nemoguće uvjeriti da njihova djeca s teškoćama u razvoju neće biti na meti", kaže Husar.

Glasnogovornica laburističke reforme za osobe s invaliditetom, Jenny Macklin, navela je slučaj 22-godišnje Sarah Hammoud koja je umrla 2016. godine.

Samo nekoliko mjeseci prije njezine smrti, Sarah je viđena kako je skrbnici izvlače iz taksija i vuku po cesti, kaže Macklin, opisujući "šokantni incident".

"Sarin tragični slučaj nažalost nije jedinstven. Ove šokantne i zastrašujuće slučajeve nasilja i zlostavljanja osobe s invaliditetom prečesto su iskusile i to se jednostavno ne može zanemariti", rekla je parlamentu Macklin.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti