Udruga I djeci s ljubavlju: Projektom Želim vježbati vid do bolje pristupačnosti zgrada

Iz udruge apeliraju da se izrađivači arhitektonsko-planske dokumentacije pridržavaju konkretnih mjera za izgradnju kvalitetnih rješenja koje su propisane Zakonom o gradnji

 

S ciljem omogućavanja bolje pristupačnosti zgradama za slijepe, slabovidne i osobe smanjene pokretljivosti, udruga "I djeci s ljubavlju" nastavlja s projektom "Želimo vježbati vid". Podizanje svijesti i edukacija građana ključni su za senzibiliziranje javnosti o važnosti vida, posebno kada je riječ o problemima potrebitih osoba. Za njihovo lakše snalaženje prostoru, udruga apelira da se izrađivači arhitektonsko-planske dokumentacije pridržavaju konkretnih mjera za izgradnju kvalitetnih rješenja koje su propisane Zakonom o gradnji, javlja portal Moja Rijeka.

Predsjednica udruge Livia Mjeda istaknula je da se projekti i natječaji za bolju pristupačnost i uporabu građevina osobama smanjene pokretljivosti tek počinju intenzivirati, te se nada da će u sve više javnih, stambenih i poslovnih prostora raditi na prilagođavanju svojih objekata ovoj populaciji.

"Pozivamo sve obveznike koji su određeni Pravilnikom o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti da osiguraju integraciju slijepih, slabovidnih i osoba smanjene pokretljivosti izradom arhitektonskih rješenja koja neće biti barijera i koja će omogućiti bolju uporabu i pristupačnost građevinama", kazala je Mirna Međimorec.

Dopredsjednica udruge Karmen Morsi dodala je kako se olakšana orijentacija u prostoru postiže efikasnim rješenjima poput taktilnih površina, usklađenih s orijentacijskim planovima za kretanje u građevinama. One se izvode reljefnom obradom površine zbog čega su lako prepoznatljive na dodir stopala ili bijelog štapa, dok njihova laka održivost ne otežava kretanje osobama u invalidskim kolicima, objasnila je Morsi. Članovi udruge zaključili su kako je prilagođavanje prostora osobama s poteškoćama u kretanju dugotrajan proces u kojem treba biti ustrajan, te najavili izradu edukacijskog crtanog filma koji će biti dovršen u ožujku.

Projekt "Želimo vježbati vid" započet je prošle godine, a održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva zdravstva, Grada Rijeke, te Primorsko-goranske županije.

Udruga "I djeci s ljubavlju" je osnovana 2008. godine u Rijeci u namjeri socijalnog osnaživanja, unapređenja kvalitete života djece, mladih i odraslih, promicanja kulturno-umjetničkog stvaralaštva i društvenog angažmana djece i mladih, te edukacije i rehabilitacije i kulture udruga.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti