Grad Sisak: Udruga invalida rada provodit će projekt 'Samo stariji i ništa više'

Projekt je zamišljen kao mjesto gdje će se invalidi rada i osobe s invaliditetom osjećati sigurno i sretno, gdje će biti opušteni, mjesto gdje će barem na kratko moći zaboraviti na svoje probleme

 

Udruga invalida rada Grada Siska prijavila je projekt 'Samo stariji i ništa više', ukupne vrijednosti 46 tisuća kuna.

Tim povodom u petrinjskoj gradskoj upravi predsjednica Udruge Branka Pažur potpisala je s petrinjskim gradonačelnikom Darinkom Dumbovićem Izjavu o partnerstvu na navedenom projektu koji je prijavljen Sisačko-moslavačkoj županiji, prenosi Portal53.hr.

Osnovni cilj projekta je osnaživanje osoba s invaliditetom za preuzimanje odgovornosti i neovisno planiranje života, te ostvarivanje prava na osobni integritet. Jedan od ciljeva je i razvijanje ili bar očuvanje psihofizičkih sposobnosti osoba s invaliditetom, usvajanje zdravih stilova života, kvalitetno provođenje slobodnog vremena, te uspješno svladavanje stresa.

Cilj projekta je također osobe s invaliditetom i članove njihovih obitelji naučiti niz novih kognitivnih vještina koje će im omogućiti izbor novog načina gledanja na životne nedaće, posebno invaliditet, te angažiraniji, smisleniji život radi postizanja više osobnog zadovoljstva, psihološke dobrobiti i hrabrijeg uključivanja u život zajednice.

Projektom je predvođeno pet područja aktivnosti koje se međusobno nadopunjuju, a to su edukativno-suportne radionice, antistres program, otvoreni telefon „Ovdje smo zbog vas“, provođenje rehabilitacijsko-rekreativnih aktivnosti, Zdrav kutak, informatička radionice i foto-sekcija.

"Projekt je zamišljen kao mjesto gdje će se invalidi rada i osobe s invaliditetom osjećati sigurno i sretno, gdje će biti opušteni, mjesto gdje će barem na kratko moći zaboraviti na svoje probleme. Kako bi se lakše uključili u život zajednice uz redovno sastajanje, u okviru projekta provodile bi se razne psihološke, informatičke i kreativne radionice, organizirale književne večeri i manifestacije, večeri sa stručnjacima iz raznih područja, a sve to sa svrhom rješavanja problema na jednom mjestu, te pozitivnog psiho-socijalnog djelovanja na invalide rada i osoba s invaliditetom. Još jedan od važnih ciljeva je utjecaj na poboljšanje kvalitete života istih, ali i pružanje pomoći u kući za pet korisnika teškog zdravstvenog stanja koji žive u samačkim domaćinstvima, koje bi pružale gerontodomaćice", stoji u projektnom prijedlogu.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti