ADAPT: Prosvjedi protiv upotrebe elektrošokova na osobama s invaliditetom

Jedino mjesto za koje se zna da upotrebljava uređaje jest odgojni centar Judge Rotenberg koji služi djeci i odraslima s teškoćama u razvoju, kao i onima s ponašajnim i emocionalnim problemima

 

Deseci osoba s invaliditetom danima kampiraju ispred doma povjerenika Agencije za hranu i lijekove (Food and Drug Administration – FDA, op. a.) kako bi primorali agenciju na zabranu primjene električnih šokova na osobama s invaliditetom.

Prosvjednici, članovi grupe za prava osoba s invaliditetom ADAPT – od kojih su mnogi u invalidskim kolicima – bdiju pred stanom FDA povjerenika Scotta Gottlieba u Washingtonu, a kažu da će tamo i ostati sve dok Gottlieb ne dovrši prijedlog zabrane šokova.

Prije dvije godine, FDA je donijela prijedlog uredbe koja bi zabranila takozvane električne stimulacijske uređaje koji koriste elektrode pričvršćene na kožu kako bi isporučile električne šokove i time uvjetovale pojedince da se ne samoozljeđuju ili ponašaju agresivno. Do danas, međutim, savezna agencija nije poduzela ništa za dovršetak propisa, što znači da su električni šok uređaji ostali u upotrebi.

Jedino mjesto za koje se zna da upotrebljava uređaje jest odgojni centar Judge Rotenberg koji služi djeci i odraslima s teškoćama u razvoju, kao i onima s ponašajnim i emocionalnim problemima, u Cantonu u Massachusettsu. Od 2016. godine, prema podatcima FDA, između 45 i 50 osoba u centru izloženo je šokovima.

Iz Rotenberg centra su rekli da metoda nudi posljednju nadu za osobe s "poremećajima ponašanja koji ugrožavaju život", no zagovornici za prava osoba s invaliditetom inzistiraju da je pristup štetan i neučinkovit.

ADAPT-ovi prosvjednici okupljeni su kod Gottliebova doma od petka popodne skandirajući, pjevajući i dijeleći literaturu o šokerima i predloženom propisu povjerenikovim susjedima. Također, neki od aktivista ADAPT-a prosvjedovali su u ponedjeljak ispred Bijele kuće.

"Tamo svakodnevno muče osobe s invaliditetom", izjavila je o Rotenberg centru Priya Penner, ADAPT-ova organizatorica iz Rochestera, koja sudjeluje u demonstracijama.

"FDA ima propise koji su već dostupni i to se događa već gotovo dvije godine. Sve što se treba dogoditi jest da Gottlieb potpiše. Vrlo je, vrlo jednostavno – čim on potpiše propise, rado ćemo otići", kaže Penner.

ADAPT još uvijek čeka bilo kakvu povratnu informaciju od Gottlieba, FDA ili Bijele kuće.

Glasnogovornica FDA Stephanie Caccomo odbila je komentirati prosvjede, ali je rekla da se predloženo pravilo još uvijek razmatra.

"U ovom trenutku, sve što možemo reći je da je FDA još uvijek u procesu finalizacije pravila i ne možemo nagađati o vremenu", rekla je Caccomo za Disability Scoop.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti