Udruga invalida rada Zagreba: Program povodom Nacionalnog dana invalida rada

Udruge invalida rada diljem Hrvatske obilježavaju svoj dan, ove godine po deseti put zaredom, nastojeći izaći iz izmaglice nevidljivosti i neuvažavanja od strane društva i države

 

Povodom Nacionalnog dana invalida rada, 21. ožujka, u prostorijama Udruge invalida rada Zagreba, Nova cesta 86 (ulaz s dvorišne strane), u srijedu 21. ožujka 2018. godine, od 15 do 19 sati za sve smo zainteresirane pripremili sljedeći program – u 15 sati upriličit ćemo otvorenje izložbe slika polaznika radionice crtanja i slikanja UIR Zagreba "Ususret proljeću", u 17 sati pravnik UIR Zagreba, Joško Matić, objasnit će članovima i gostima zakonsku zavrzlamu o razlikama između tjelesnog oštećenja i invaliditeta, tko je u očima zakona osoba s invaliditetom, a tko osoba s tjelesnim oštećenjem, a od 18 sati, uz klasične hitove i evergrine, harmonikaški orkestar Hrvatskog grafičkog glazbenog društva "Sloga" uvest će sve prisutne u prvu ovogodišnju proljetnu noć.

Nakon što je Hrvatski Sabor na svojoj sjednici održanoj dana 13. veljače 2009. godine donio Odluku o proglašenju "Nacionalnog dana invalida rada" 21. ožujka, udruge jedne od najbrojnijih populacija osoba s invaliditetom, udruge invalida rada, diljem Hrvatske obilježavaju ga, ove godine po deseti put zaredom, nastojeći izaći iz izmaglice nevidljivosti i neuvažavanja od strane društva i države.

U Republici Hrvatskoj u 2017. godini registriran je 120.891 invalid rada, od čega u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji njih 29.149 (24,11%). UIR Zagreba u 2017. godini okupila je 8.741 invalida rada, odnosno njih 29,99% s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Upravo u tako velikom zajedništvu rastu mogućnosti za podizanje svijesti o problemu nekorištenja zaštitnih sredstava na radu.

"Obzirom da je realnost u suprotnosti od slova na papiru zapisanih u konvencijama, zakonima i pravilnicima, pozivam sve građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije da svojom nazočnošću podrže naša stremljenja za kvalitetniji život osoba s invaliditetom", izjavila je predsjednica UIR Zagreba, Nada Vorkapić.

Udruga invalida rada Zagreba

 

Povezane vijesti