Dobra vijest: Google karte uvode način navigacije prilagođen osobama s invaliditetom

Ova značajka je trenutno u stadiju globalne distribucije, što znači da će ju postupno dobivati korisnici diljem svijeta. Međutim, postoji jedna mana. Trenutno su podržani samo veliki gradovi

 

Poznata usluga za navigaciju uvodi novi način navigacije koji je specijalno prilagođen osobama s invaliditetom, javlja portal Geek.hr.

U svojim nastojanjima da prijevoz i navigaciju učini što pristupačnijima, Google je u svoje karte i službeno uveo rute koje su prikladne za invalidska kolica. Nova značajka dat će tako korisnicima s ograničenim kretanjem najjednostavnije metode navigacije uz pomoć ili bez pomoći javnog prijevoza.

Kako bi netko pronašao rute dostupne invalidskim kolicima, sve što mora napraviti je upisati odredište, kliknuti na "Directions" i poslije toga izabrati javni prijevoz. Nakon što se odaberu "Opcije" dobiva se izbor prilagođenih ruta.

Ova značajka je trenutno u stadiju globalne distribucije, što znači da će ju postupno dobivati korisnici diljem svijeta. Međutim, postoji jedna mana. Trenutno su podržani isključivo veliki gradovi kao što su New York, Londona, Tokyo, Meksiko, Sydney i Boston. Google, naravno, planira s vremenom proširiti ovaj skromni popis, a sve ovisi o tijeku suradnje s predstavnicima lokalnih javnih prijevoza.

Značajka je u postupnom stadiju integracije još od prošle godine, kad je kompanija uvela metodu dodavanja oznaka za rute i lokacije prikladne osobama s invaliditetom. Izbornik dodavanja podsjetnika dostupnih svima se nalazi u opciji "Your Contributions" (vaši doprinosi) gdje se može dodati "Uncover missing info" (dodavanje informacija koje nedostaju) pod kategorijom "Accessibility" (dostupnost).

Veliki doprinos ovoj vrijednoj inicijativi predstavlja i značajka Street View koja putnicima nudi jasan uvid na izgled ulice do koje planiraju stići. Dodavanjem podsjetnika i korisničkih bilješki svi korisnici kolica, štaka i sličnih pomagala će velikim gradovima putovati puno lakše.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti