Udruga za sindrom Down Zagreb: Dani otvorenih vrata povodom Svjetskog dana sindroma Down

Down Syndrome International je odredio 21. ožujak kao Svjetski dan osoba s Down sindromom. Datum je izabran kako bi označio jedinstvenost Down sindroma u potrostručenju 21. kromosoma

 

Povodom Svjetskog dana sindroma Down 21. ožujka, Udruga za sindrom Down Zagreb, Hrgovići 59, ima otvorena vrata za vaše posjete od 19. do 23. ožujka, te organizira predavanja stručnjaka, radionice i igraonice. Možete pogledati i izložbu slika suncokreta koje su slikale osobe s Down sindromom. Autori crteža štićenici su Udruge za sindrom Down Zagreb, koje od milja nazivamo djeca suncokreti jer zrače ljubavlju i veseljem. Vesele radove možete razgledati cijelog tjedna i, ako poželite, možete jednim od njih ukrasiti svoj dom. Minimalna donacija za crtež iznosi 350 kuna, a sav prihod bit će iskorišten za potrebe štićenika Udruge. Ovi kreativni radovi nastali su tijekom suradnje sa Zvijezdom, prvom hrvatskom tvornicom ulja, koja već treću godinu zaredom surađuje s djecom suncokretima i pruža im priliku da aktivno sudjeluju u stvaranju limitiranog izdanja etiketa Zvijezdinog suncokretovog ulja.

Down Syndrome International (DSI) je službeno odredio 21. ožujak kao Svjetski dan osoba s Down sindromom (WDSD). Navedeni datum je izabran kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. kromosoma.  Svjetski dan sindroma Down prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine, a mnoge organizacije širom svijeta pridružit će se ovoj proslavi kroz razne događaje i aktivnosti.

Simbol Dana sindroma Down su šarene čarapice upravo stoga što smo u različitostima svi jednaki i jednako vrijedni. Nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Down sindromom kako bi se što bolje integrirali u naše društvo. Iz Udruge za sindrom Down Zagreb apeliraju: Podržite nas i obucite šarene čarapice! Slikice nam slobodno šaljite u inbox (https://www.facebook.com/downsindromzagreb/), a mi ćemo objaviti album.

Božica Ravlić