Udruga Sjena: Što se događa ako majka njegovateljica nakon djeteta s teškoćama u razvoju ponovno rodi?

Udruga Sjena smatra kako se radi o protuzakonitom postupanju Ministarstva i kršenju roditeljskih prava, budući da Zakon o socijalnoj skrbi jasno propisuje kada pravo na status njegovateljice prestaje

 

Udruga obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom 'Sjena' ponovno diže svoj glas protiv odluka Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Ovoga puta na svojem Facebook profilu Udruga Sjena izrazila je mišljenje o statusu roditelja njegovatelja koji se sada gubi ako majka njegovateljica rodi drugo dijete nakon tog prvog bolesnog djeteta zbog kojega je i dobila spomenuti status.

Prema državi se, od tog trenutka, resetiraju sve postavke i mijenjaju pravila igre. Za njih bolesno dijete prestaje postojati, a majke prije prekida porodiljnog moraju ponovno tražiti odobrenje statusa.

Drugim riječima, roditelje se kažnjava odluče li se, uz svoje bolesno dijete, proširiti obitelj za još jednog člana.

Udruga Sjena smatra kako se radi o protuzakonitom postupanju Ministarstva i kršenju roditeljskih prava, budući da Zakon o socijalnoj skrbi jasno propisuje kada pravo na status prestaje.

Naime, članak 66. Zakona o socijalnoj skrbi kaže kako se status priznaje roditelju njegovatelju do navršene 65. godine života, a dulje ako se pružanje pomoći i njege ne može osigurati putem članova obitelji s kojima osoba s invaliditetom živi u obiteljskoj zajednici.

"Obratili smo se Pravobraniteljici i nadamo se njezinoj pomoći i reakciji", napisali su na službenoj Facebook stranici članovi Udruge Sjena u nadi da će apsurdnu odluku Ministarstva ispraviti upravo ministrica Murganić.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti