Zabilješke Anite Blažinović: Osoba s multiplom sklerozom za naše je pravosuđe prava meta za treniranje strogoće

Huanito Luksetić, bude li osuđen, propast će u tom zatvoru, psihički i fizički. Bez terapije i njege on nije osuđen samo na zatvor, nego i na kolica koja je toliko želio izbjeći da je zato i posadio tu konoplju

 

Prošlog tjedna, preciznije u četvtak dogodio se prosvjed u znak podrške Huanitu Luksetiću pod nazivom Osudite i mene. Naime, Huanito boluje od multiple skleroze i nepravomoćno je osuđen na dvije godine zatvora jer je uzgojio preveliku količinu konoplje samo za osobnu uporabu. Iako nikada nije dokazano da je i gram ulja prodao, on će, ako se situacija ne promijeni, platiti zatvorom jer je sam sebi pokušao pomoći nakon što svi drugi oblici liječenja nisu pomogli.

Možda je doista posadio previše, možda se je ogriješio o zakon, ali zašto je to učinio? Pomagao si je, izbjegao je kolica. Tko mu to može zamjeriti? Kad se čovjek hvata za slamku spasa, ne može baš točno ocijeniti koliko je čega posadio. Pitanje je može li i sutkinja dobro procijeniti jer nije dokazano da je išta prodao ili da namjerava prodati. Sutkinja zapravo ima samo pretpostavku. Je li uzela u obzir što će ta pretpostavka učiniti tom čovjeku bude li pravomoćno osuđen?

Huanito će, bude li osuđen, propasti u tom zatvoru, psihički i fizički, bez terapije i njege on nije osuđen samo na zatvor, nego i na kolica koja je toliko želio izbjeći da je zato i posadio tu konoplju.

Za razliku od sutkinje koja ima pretpostavke ulje konoplje dokazano liječi fibromialgiju, rak, epilepsiju, multiplu sklerozu, ADHD i mnoga druga teška stanja, ali je njegova cijena 'prava sitnica' od cca 1000 kuna za najmanje pakiranje, s obzirom na to da kod nas još uvijek spada u 'zabranjenu biljku' korisnici pribjegavaju ilegalnom tržištu, što je po meni gore nego da se dozvoli korištenje u medicinske svrhe.

Radilo se o konoplji ili nečem pedesetom, ako djeluje zašto to bilo kome ukrstiti?

Svaki čovjek ima pravo biti u mogućnosti očuvati svoje zdravlje, dapače, svatko iole zdravog razuma bi trebao grebati rukama i nogama za svoje zdravlje. I ta sutkinja bi grebala da je na Huanitovom mjestu.

Nisam pravnik, ni doktor, niti se zalažem za bilo kakva kršenja zakona, samo smatram da neke situacije zaslužuju šire gledište. Nije svaka krivica jednaka, niti je svaka kazna primjerena, pogotovo ako uzmemo u obzir da pravi dileri uglavnom slobodno šetaju ulicom i vrebaju našu djecu.

Koliko također ima obiteljskih zlostavljača, pedofila, lopova, silovatelja, ubojica koji nikada nisu i nikada neće dobiti primjerenu zatvorsku, ili ikakvu drugu kaznu? Samo zato što su sami 'veliki' ili imaju nekog 'velikog', ili sinkopu.

Ako Huanito bude pravomoćno osuđen to će biti još samo jedan pokazatelj da u pravdi ima najmanje pravde. Okej, ako je već posadio previše konoplje, mada tko tu može znati što je previše, uzmite taj višak i ulje od toga dajte nekome kome je potrebno, a ne može si nabaviti. Napravite nešto korisno s viškom. A Huanita oslobodite kazne, neka si čovjek pomogne, neka pomogne još nekome. I iskreno si priznajte da njegov čin ne ugrožava baš nikoga, nikoga nije usmrtio, osakatio, pokrao, obeščastio...Znamo da mnogi jesu, a nisu odgovarali.

Što ćete dobiti tim zatvorom, osim što ćete vjerojatno dokrajčiti ionako teško bolesnog čovjeka. Kad izađe na slobodu bit će još bolesniji – veći teret sebi i svima oko sebe, a sve zbog pretpostavke da je nešto učinio. To vam je cilj sutkinjo? Ma bravo! Znate, kao što već rekoh, nisam odvjetnica, nisam ni sutkinja, ali netko mi je jednom rekao da bez čvrstih dokaza nema ni zločina.

Piše: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti