Alarmantno: Značajno manja stopa procijepljenosti djece s autizmom te njihove braće i sestara

Rezultati studije ukazuju na zabrinutost među roditeljima o tome da li imunizacija uzrokuje autizam, usprkos prethodno pobijenim tvrdnjama

 

Prema novim istraživanju, nakon što se djeci dijagnosticira autizam, i oni i njihova mlađa braća i sestre vjerojatnije neće primiti sva preporučena cjepiva.

Rezultati objavljeni u ponedjeljak u časopisu JAMA Pediatrics ukazuju na zabrinutost među roditeljima o tome da li imunizacija uzrokuje autizam, usprkos prethodno pobijenim tvrdnjama.

Istraživanje je uspoređivalo stope cijepljenja među djecom s poremećajem iz autističnog spektra i onih bez poremećaja, kao i stope mlađih braće i sestara među obje skupine. Od djece koja nemaju poremećaj iz autističnog spektra, 94 posto je primilo sva cjepiva preporučena u dobi od 4 do 6 godina. Međutim, od djece s autizmom, samo njih 82 posto je primilo sva cjepiva.

"Imamo oko 12 posto razlike i to je vrlo značajno", rekao je glavni autor Ousseny Zerbo, postdoktorski suradnik Kaiser Permanente Northern California Division of Researcha.

"Kada niste potpuno cijepljeni, u većem ste riziku od bolesti koje se mogu spriječiti", dodaje, a prenosi Disability Scoop.

Stope cijepljenja također su bile niže među mlađom braćom i sestrama djece s autizmom. Primjerice, za cijepljenje preporučeno u ranom djetinjstvu, 73 posto je potpuno cijepljeno u usporedbi s 85 posto mlađih braće i sestara djece koja nemaju autizam.

Zerbo je opisao studiju kao najveću takve vrste. Iako su istraživači analizirali podatke o cijepljenju, nisu istražili razloge zbog kojih djeca nisu bila potpuno cijepljena.

"Pratimo ovu studiju kako bismo pokušali shvatiti zašto roditelji oklijevaju", kaže Zerbo.

"Studija nam ne govori zašto vidimo ovu nejednakost."

Doktorica Carolyn Bridgemohan, suvoditeljica Centra za autizam u bostonskoj dječjoj bolnici, izjavila je kako od roditelja čuje da su zabrinuti zbog cjepiva na temelju pogrešnih istraživanja.

"Ta je poruka izašla van i opstala", rekla je.

"Mislim da kada roditelji gledaju na društvenim mrežamaili na internetu, mogu doći do mnogo informacija koje nisu potvrđene, ali mogu povećati njihove strahove", objašnjava.

Pedijatrica Bridgemohan izjavila je kako je važno da liječnici imaju neosuđujuću komunikaciju s roditeljima dok im pružaju točne informacije.

"Bez takvog povjerljivog odnosa, stvarno je teško otkloniti strahove koje bi obitelj mogla imati", kaže Bridgemohan.

"Znamo da nema studija koje pokazuju povećani rizik od autizma zbog bilo kojeg od tih cjepiva", zaključuje.

Damir Fatušić