Humanitarna akcija u Rijeci: Plastičnim čepovima do kabineta za vježbanje vida

Kabinet će biti namijenjen djeci čiji je uzrok invaliditeta sljepoća i znatna slabovidnost, a planirano je da djeluje u okviru KBC-a Rijeka

 

Udruga 'I djeci s ljubavlju', u okviru nacionalnog projekta 'Želimo vježbati vid', pokrenula je humanitarnu akciju skupljanja plastičnih čepova, a od njihove prodaje opremit će se kabinet učilima za vježbanje vida, najavljeno je na tiskovnoj konferenciji, javlja Novi list.

Akcija traje do kraja ove godine, a svi oni koji žele sudjelovati u ovom projektu mogu svoje čepove od napitaka, šampona, kalodonta, korektora i slično donijeti u prostorije Udruge, u Užarskoj ulici broj 28, svakim radnim danom od 8 do 17 sati.

Kabinet će biti namijenjen djeci čiji je uzrok invaliditeta sljepoća i znatna slabovidnost, a planirano je da djeluje u okviru KBC -a Rijeka.

U planu je opremiti ga kontrasnom tipkovnicom za kompjutor koja je pogodna za slabovidne osobe, kupiti uređaj 6dotbraille coach koji služi za učenje Brajeva pisma kroz igru te barille label marker, uređaj pomoću kojega se izrađuju naljepnice na Brajevom pismu koje se lijepe na proizvode i olakšavaju orijentaciju slijepih ili slabovidnih osoba).

"Za jednu kontrasnu tipkovnicu koja košta 1.200 kuna treba sakupiti dvije tone čepova. A za 6dotbraille coach i barille label marker 27 tona. No, smatramo da to neće biti problem jer su čepovi svuda oko nas. Njihovim sakupljanjem ne samo da ekološki djelujemo već i pomažemo", naglašeno je na predstavljanju akcije.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo lani je u Hrvatskoj bilo 17.979 slijepih i slabovidnih osoba, no nije poznato koliko je među njima djece. Ovakav kabinet, kakav je planiran u riječkom KBC-u, u Hrvatskoj trenutačno ima jedino Zagreb.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti