Rijeka Run: Festival sporta i rekreacije 'Homo si teć' na kojem sudjeluju i osobe s invaliditetom

Utrka za osobe s invaliditetom prošlih je godina održavana pod imenom Hendi kup, a od ove se godine trči u počast preminule Milke Milinković, naše trofejne paraolimpijke

 

U subotu je započeo 22. festival sporta i rekreacije 'Homo si teć' s više od 15 tisuća trkača – sportaša, rekreativaca, djece i osoba s invaliditetom.

"Manifestacija 'Homo si teć' je prerasla iz jednodnevne ulične utrke u festival sporta i rekreacije koji traje čak tri tjedna", rekla je pročelnica gradskog Odjela za sport i tehničku kulturu Vera Begić Blečić.

Program festivala je započeo utrkom po Trsatskim stubama '539 skok' u subotu, 7. travnja u 10 sati, a nastavlja se 14. travnja 'Trkom po Molo longu'.

Finale manifestacije, koje donosi čak sedam utrka, bit će održano u nedjelju, 22. travnja, kada će se istrčati i najbrojnija utrka festivala 'Homo si teć' namijenjena svim građanima. Prva kreće utrka za najmlađe – DM mići trk od Korza do Gata Karoline Riječke, a utrka za osobe s invaliditetom, prošlih godina održavana pod imenom Hendi kup, od ove se godine trči u počast preminule Milke Milinković, naše vrhunske paraolimpijke.

Na Memorijalnoj utrci Milke Milinković očekuje se veliki broj trkača, od kojih će mnogi koristiti sportske sprave i rekvizite financirane humanitarnom akcijom 'Trčim i pomažem'. Tog će dana krenuti i 17. Riječki polumaraton, 3. Riječki maraton, utrka štafeta 3 x 7 km i utrka Desetka.

Ove će se godine prvi puta održati i edukativno natjecanje 'Moja Rijeka' u kojem će riječki osnovnoškolci obilaziti znamenitosti Grada Rijeke u svojevrsnom ‘treasure huntu’. U zabavno-edukativnom programu, osmišljenom uz potporu Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke, sudjelovat će učenici koji pohađaju izvannastavnu aktivnost 'Moja Rijeka', koju Grad Rijeka provodi u svojim osnovnim školama s ciljem boljeg upoznavanja osnovnoškolaca s gradom u kojem žive. Učenici će u pratnji svojih učitelja dobivati zadatak čije je rješenje iduća znamenita lokacija, a bit će održan i kviz znanja. Pobjednik natjecanja osvojit će nagradno putovanje za svoj razred, a utrka je na rasporedu u petak, 20. travnja.

Pročelnica Begić Blečić kazala je kako će se u prodajnom šatoru festivala, postavljenom na Korzu, u naredna tri tjedna moći predstaviti klubovi svih sportova grada Rijeke, te predstavila tradicionalnu humanitarnu akciju 'Trčim i pomažem'. Ovim će se povodom u šatoru festivala, postavljenom na Korzu, moći kupiti majice i narukvice, a dio prihoda od prodaje majica te sav prihod od prodaje silikonskih narukvica i donacija namijenjen je Športskom savezu osoba s invaliditetom grada Rijeke. Uz zahvalu zaslužnima za održavanje još jednog 'Homo si teć', pročelnica je pozvala sve građane da sudjeluju u utrci i humanitarnoj akciji.

Slaviša Bradić, tajnik Riječkog sportskog saveza, napomenuo je kako je i ove godine program festivala osmišljen kako bi privukao građane različitih dobi i društvenih skupina, te kazao kako je festival odlična prilika za prezentaciju cjelokupnog riječkog sporta i prilika da se još jednom pokaže da je Rijeka grad sporta, humanosti i različitosti.

Predstavnice dugogodišnjih sponzora Erste banke i dm-drogerie markta, Eleonora Jurasić Mataja i Dijana Prezelj, pozvale su sve građane da sudjeluju u jednoj od utrka te navele kako je 'Homo si teć' prilika da tvrtke koje posluju u Rijeci da doprinesu boljoj kvaliteti života u lokalnoj zajednici.

Ove godine je postavljen i video zid na Korzu na kojem će se moći promatrati tijek utrka s različitih lokacija, a detaljnije informacije o rasporedu utrka i mogućnostima prijave dostupne su na stranici www.rijeka.run. Festival traje od 7. do 22. travnja 2018.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti