Udruga invalida rada Zagreba: Glazbena manifestacija Suza za Zlatka Bočkala

Iz udruge su napomenuli da je glazbena manifestacija održana upravo na dan kada bi Zlatko Bočkal navršio 75 godina, kako bi se izrazio pijetet uspomeni na njegov prerani odlazak

 

Udruga invalida rada Zagreba organizirala je u petak, 13. travnja 2018., od 17 do 19 sati u Glazbenom paviljonu u Parku Zrinjevac, glazbenu manifestaciju Suza za Zlatka Bočkala, u spomen na Zlatka Bočkala, prerano preminulog i neprežaljenog predsjednika UIR-a Zagreba.

"Glazba se stoljećima koristi kao lijek, kako za dušu i psihu, tako i za postizanje opće psihofizičke harmonije. Kao profesor psihologije, Zlatko Bočkal je, osim tog ljekovitog učinka glazbe, prepoznao i onaj socijalni koji je spajao različite ljude i zbog kojeg su ljudi opušteniji, tolerantniji i bliži jedni drugima. Gotovo dva sata više od stotinjak okupljenih upravo je bilo opušteno i blisko i to je ono što bi se našem Zlatku itekako svidjelo. Nadamo se da će takve emocije zadržati i duže od ova dva sata", izjavila je Nada Vorkapić, predsjednica UIR-a Zagreba, ujedno se svima zahvalivši što su uveličali događaj.

Koncert je održan pod pokroviteljstvom Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Stoga je u ime Grada Zagreba prisustvovala Marija Mustač, voditeljica Odjela za planiranje i cjelovitu zaštitu osoba s invaliditetom, koja se svima obratila s nekoliko riječi nakon uvodnog govora predsjednice Udruge Vorkapić.

Iz udruge su napomenuli da je glazbena manifestacija održana upravo na dan kada bi Zlatko Bočkal navršio 75 godina, kako bi se izrazio pijetet uspomeni na njegov prerani odlazak, ali još i više od toga – da bi uz "zvonku radost" slavili jedan život protkan pjesmom, dobrotom i mudrošću, onako kako bi i sam Bočkal zasigurno želio.

Kao što je istaknuto od strane onih koji su godinama s njim radili u Udruzi, Bočkal je bio čovjek uvijek spreman na nesebičnu pomoć. Uz to bio je dobroćudan, mudar i otvoren.

"Znao je svakoga razumjeti i saslušati, nikoga nije osuđivao i za svakoga je uvijek imao poneku toplu riječ ili koristan savjet. Stoga ne čudi da je kroz četiri godine obnašanja dužnosti kao predsjednik pomogao mnogima kojima je to bilo potrebno. Svojom vizijom i zalaganjem učinio je mnogo, kako za razvoj same Udruge, tako i za poboljšanje položaja svakog njenog člana", rekla je njegova bivša suradnica Anamarija Lazić, voditeljica Stručne službe u udruzi.

U Bočkalovu čast nastupili su Pjevački zbor UIR Zagreba Kolibrići – sastavljen od članova Udruge koji su ovom prilikom još jedanput imali priliku iskazati zahvalnost bivšem predsjedniku za sve što je za svog četverogodišnjeg predsjedničkog mandata napravio za invalide rada kao i cjelokupnu OSI populaciju, zatim Pjevački zbor KUD-a Nikola Tesla – osnovan 1982. godine i koji je svojim pjevačkim umijećem, iskustvom i bogatim repertoarom dirnuo sve prisutne, potom Mješoviti zbor Bosana – koji se istaknuo melosom Istoka i sjetnih sevdalinki, a samo povodom ove prigode ponovno su se okupili i članovi Pjevačkog zbora Lira, u kojem je nekada pjevao i Bočkal. Voditelji zborova dobili su zahvalnicu od strane predsjednice udruge.

Nakon gotovo dvosatnih izvedbi u prekrasnom ambijentu i divnom proljetnom popodnevu, dvjestotinjak je uzvanika svih mogućih dobi – od djece do najstarijih, svojim kućama, pored svih utisaka koje je svojom mudrušću, dobrotom i snagom za života Zlatko Bočkal ostavio na mnogima, ponijelo i prigodan privjesak u znak sjećanja na tog iznimnog čovjeka.

Udruga invalida rada Zagreba osnovana je 1966. godine, otkada se kontinuirano trudi poboljšati kvalitetu života invalida rada, ali i ostalih osoba s invaliditetom. Kao što je istaknuto, u 2017. godini okupila je 8.741 invalida rada, odnosno njih 29,99 posto s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Zahvaljujući inovativnim idejama Zlatka Bočkala, sve je više članova aktivno uključeno u svakodnevni rad i djelovanje UIR Zagreba.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti