Borba za ravnopravnost: Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom u znaku izjednačavanja mogućnosti

Problemi osoba s cerebralnom paralizom, njihovih obitelji i ustanova koje o njima skrbe još uvijek nisu dovoljno poznati, a zadatak je cijeloga društva da osigura uvjete za izjednačavanje mogućnosti i unapređenje kvalitete života ove posebice vulnerabilne populacije

 

Cerebralna paraliza je stanje (ne bolest) neprogresivnih, ali često promjenjivih motornih oštećenja do kojih dolazi uslijed oštećenja mozga tijekom trudnoće, za vrijeme i poslije poroda, dakle prije pete godine života.

Višestruke teškoće, koje obuhvaćaju lošu kontrolu mišića, ukočenost, paralizu i druge neurološke manjkavosti, prisutan je kod više od četvrtine osoba s cerebralnom paralizom, a samo jedna petina osoba ne treba posebnu zaštitu. Cerebralna paraliza pogađa jedno ili dvoje na tisuću djece.

Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize redovito obilježava 5. svibnja kao Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom u cilju senzibiliziranja javnosti o pitanjima s kojima se suočavaju osobe s cerebralnom paralizom u svakodnevnom životu.

Problemi osoba s cerebralnom paralizom, njihovih obitelji i ustanova koje o njima skrbe još uvijek nisu dovoljno poznati i prepoznati, a zadatak je cijeloga društva da osigura uvjete za izjednačavanje mogućnosti i unapređenje kvalitete života ove posebice vulnerabilne populacije. I ove će se godine ovaj dan obilježiti nizom manifestacija čiji će zajednički cilj biti poticanje na aktivnosti koje će osobama s cerebralnom paralizom omogućiti puno i ravnopravno sudjelovanje u društvu.

Hrvatski savez za javno zdravstvo navodi: "Cerebralna paraliza je dijagnoza povezana s raznim stupnjevima invaliditeta. U Hrvatskoj je u Registru osoba s invaliditetom registrirano 5082 osoba koje imaju znatno oštećenje i invaliditet temeljem te dijagnoze, od kojih je 1778 u dječjoj dobi (0 – 19 god.) te je prevalencija ovog poremećaja u dječjoj dobi 2,1/1000, što je u rasponu vrijednosti prema međunarodnim istraživanjima na tom području. S obzirom na činjenicu da prema nekim rezultatima međunarodnih istraživanja oko tri posto stanovništva ima neki oblik cerebralne paralize, što bi bilo oko 130.000 osoba u Hrvatskoj, bilo bi potrebno osigurati sustavno praćenje učestalosti, jer se u Registru osoba s invaliditetom prate podaci samo za teže oblike ove dijagnoze."

Božica Ravlić

 

Povezane vijesti