Naftalan: Od gradske bolnice do jedinstvene destinacije zdravstvenog turizma

Samo 30-ak kilometara od Zagreba, u Ivanić Gradu, nalazi se medicinska oaza za liječenje kožnih i upalnih reumatskih bolesti, pruža naftalanski wellness program, ali i razne tretmane pomlađivanja. Bolnica Naftalan bilježi veliki broj pacijenata i gostiju iz cijelog svijeta koji se rado vraćaju, što je nesumnjiv dokaz zadovoljstva korisnika, među ostalim i osoba s invaliditetom. Više o Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Naftalan doznali smo od Milice Birk, pomoćnice ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor.

Milica Birk

Gospođo Birk, recite nam ukratko o počecima bolnice Naftalan?

- U Specijalnoj bolnici Naftalan od 1989. godine uspješno liječimo na bazi slane termalne vode i ljekovitog naftalanskog ulja, što bolnicu čini zdravstvenim fenomenom u globalnim razmjerima. Naime, uz Hrvatsku, jedino Azerbajdžan ima nalazište naftalana.

Kako nastaje naftalanska nafta ?

- Naftenska nafta je nastala iz biološkog, organskog materijala taloženjem ostataka uginulih mikroorganizama (fitoplanktona, zooplanktona, bakterija, algi i viših kopnenih biljaka) na dna mora ili jezera, gdje su prekriveni mineralnim česticama. Ova vrsta nafte sadrži visok postotak naftenskih ugljikovodika, od kojih izdvajamo sterane, spojeve koji su strukturom slični steroidnim hormonima te provitaminu D. Upravo se steranima pripisuje ljekovito djelovanje naftalana. Uporaba naftalana seže unatrag 600 do 700 godina. Poznati svjetski putnik Marco Polo prvi je zabilježio ljekovite učinke naftalana. Sustavno korištenje naftalana iz Azerbajdžana počelo je krajem 19. stoljeća. Nalazište "kriške nafte" kod Ivanić Grada otkriveno je 70-ih godina prošlog stoljeća. Ispitivanjima su utvrđena gotovo ista kemijska i biološka svojstva "kriške nafte" i one iz Azerbajdžana, te isključena njena moguća kancerogena i toksična djelovanja.

Naš drugi ljekoviti prirodni činitelj - ljekovita termalna voda dobiva se iz dubine od 1300 metara, a temperatura joj je na izvorištu 60 stupnjeva. Prema kemijskom sastavu voda je mineralna, fluorna, bromna, jodna, natrijumkloridna. Organoleptički je bistra, slankastog okusa i karakterističnog mirisa na naftu, te se svrstava u naftne vode. Ima protuupalni učinak, pridonosi mišićnom opuštanju i rastezljivosti vezivnog tkiva. Također potiče mikrocirkulaciju i termoregulaciju te utječe na osjetljivost na UV zrake.

Što je to naftalanoterapija?

- Naftalanoterapija se primjenjuje kod kožnih bolesti (psorijaza, neurodermitis) te kod bolesti koštano-mišićnog sustava (upalne reumatske bolesti: reumatoidni artritis, psorijatični artritis, degenerativne bolesti zglobova i kralješnice, izvanzglobni reumatizam).

Naftalanoterapija može biti opća ili lokalna, a provodi se u naftenskoj kupki u kadi i premazivanjem cijelog ili dijela tijela naftalanom. U sklopu naftalanoterapije se provodi i mastikoterapija, kada se kruti pripravak 30 posto naftalana, parafina i voska aplicira u vidu obloga (zamatanja) ili umakanja u otopljeni medij koji se hlađenjem postepeno skrutnjava te se koristi za vježbe kod malih zglobova na šakama. Naročito djelotvorna terapija kod upalnih reumatskih bolesti.

Pacijent je u naftalanskoj kupki uronjen u uljni medij naftalan do ramenog pojasa, u trajanju od 12 do 14 minuta. Bolesnik premazan naftalanom izložen je obasjavanju sa Solux lampom u trajanju od 15 do 20 minuta. Radi bolje djelotvornosti naftalanoterapija - ovisno o specifičnosti povijesti bolesti pacijenta - provodi se u kombinaciji s elektroterapijom, magnetoterapijom, sonofrezom, fototerapijom, masažama i medicinskom gimnastikom. Važno je istaknuti kako uz prirodno liječenje naftalanom koristimo i blagodati našeg drugog ljekovitog prirodnog činitelja - termalne vode.

Koje još vrste terapija, osim naftalanoterapije, provodite u Naftalanu?

- Provodimo i Elektroterapiju koju čine razni terapijski postupci u liječenju bolesti lokomotornog sistema prema indikacijama liječnika kojima se postiže stimulacija bioelektričnim magnetskim poljima, reaktivacija stanice iz metaboličkog mirovanja u aktivaciju i samim time ubrzavanje koštanog cijeljenja i reparacije stanica.

Fototerapiju primjenjujemo kod bolesnika s kožnim bolestima. Istovremena primjena naftalanoterapije i fototerapije daje bolji terapeutski učinak. U kabini za fototerapiju s UVA i UVB svjetlom provodi se obasjavanje cijelog tijela. Parcijalna fototerapija provodi se kod bolesnika s promjenama na dlanovima i tabanima.

Pored prirodnih i izdvojenih terapija, u bolnici Naftalan primjenjuju se i sljedeće terapije: parafinoterapija, krioterapija, hidroterapija, manualna i vibromasaža. Kompletna primjena modernih fizikalno-terapijskih procedura, koje čine liječenje potpunijim i uspješnijim stoga je rehabilitacija u Naftalanu, osim liječenja psorijaze i artritisa, pogodna širokom spektru dijagnoza i oboljenja.

Koliki je smještajni kapacitet bolnice?

- Naftalan trenutno raspolaže s ukupno 137 kreveta, od čega 26 kreveta višeg smještajnog nivoa. Na svakoj etaži opremljen je dnevni boravak za odmor, a za lijepog vremena gostima je na raspolaganju sunčalište.

Na drugom, trećem i četvrtom katu nalazi se ordinacija liječnika i medicinske sestre. U prizemlju se nalazi caffe bar, a na petom katu je restoran za goste i pacijente Naftalana.

Novi dio Naftalana je klimatiziran, opremljen satelitskim TV, telefonom te bežičnim internetom. U atriju kod recepcije se nalazi mali internet caffe, kao i trgovina sa raznim potrepštinama. U neposrednoj blizini Naftalana nalazi se sportski park, gdje se na upit može organizirati termin za tenis, trčanje ili neku drugu sportsku aktivnost.

Pacijenti mogu na liječenje doći preko uputnice HZZO – a ili sami snositi trošak boravka u bolnici.

Imamo ugovor s Gradom Zagrebom za rehabilitaciju veterana Domovinskog rata, imamo zakupljene krevete za psorijatičare s područja županija i za vatrogasne postrojbe.

Iz kojih sve zemalja pacijenti dolaze i kakvi su planovi daljnjeg razvitka lječilišta?

- Uglavnom nam dolaze pacijenti iz Rusije, Danske, u šestom mjesecu očekujemo Talijane, a trenutno u bolnici borave psorijatičari iz Slovenije, nešto pacijenata dolazi iz Njemačke.

Važno je reći da je nedavno u Naftalanu održan Prvi hrvatski kongres psorijatičara, koji je uz domaće liječnike i udruge pacijenata okupio i strane goste iz pet europskih država: Italije, Španjolske, Srbije, Češke i Slovačke. Mnogi članovi udruga oboljelih od psorijaze iskazali su interes za naftalanoterapiju, budući da je potpuno prirodna i učinkovita metoda koja pomaže kako kod psorijaze tako i kod njezina popratnog oblika psorijatičnog artritisa.

Cilj nam pozicionirati Naftalan kao globalno prepoznatljivu destinaciju medicinskog turizma. Jedan od koraka u tom smjeru svakako je investicija vrijedna 53 milijuna kuna, čija je realizacija upravo u tijeku. Da bismo boravak pacijenata i gostiju učinili što ugodnijim i udobnijim, a kvalitetu i učinkovitost medicinskih usluga što reprezentativnijima započeli smo s izgradnjom kompleksa vanjskih i unutarnjih bazena, nove kuhinje, restorana, dvorane za medicinsku gimnastiku te polivalentne dvorane

Završetak radova i otvorenje kompleksa bazena očekuje se u prvom kvartalu 2019.

Ovaj investicijski projekt trebao bi pridonijeti razvoju zdravstvenog turizma u Ivanić Gradu i Zagrebačkoj županiji, pri čemu bi se snažnije razvilo ugostiteljstvo, privatni smještaj, a i pružanje usluga medicinskog turizma.

Razgovarala: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti