Savez društava multiple skleroze Hrvatske: Novi lijekovi za 'bolest s tisuću lica'

Pokazalo se da liječenje lijekom Mavenclad smanjuje razbuktavanje simptoma multiple skleroze i usporava napredovanje onesposobljenosti

 

Savez društava multiple skleroze Hrvatske obavještava o novim lijekovima okrelizumab i kladribin (Mavenclad) za liječenje 'bolesti s tisuću lica' koji su uvršteni na osnovnu i dopunsku listu lijekova u redovnoj proceduri.

Ocrevus je indiciran za liječenje odraslih bolesnika s ranom primarno progresivnom multiplom sklerozom (PPMS) u smislu trajanja bolesti i razine onesposobljenosti te sa značajkama karakterističnima za upalnu aktivnost vidljivima u pretragama oslikavanja.

To je prvi i jedini odobreni lijek za liječenje PPMS. Ocrevus je indiciran za liječenje odraslih bolesnika s relapsirajućim oblicima multiple skleroze (RMS) koji imaju aktivnu bolest definiranu kliničkim značajkama ili značajkama vidljivima u pretragama oslikavanja. Studija je pokazala smanjenje lezija na magnetskoj rezonanci, te poboljšanje nakon 24 tjedna uzimanja lijeka. Također, poboljšana je razina hoda kao i smanjen volumen lezija.

Mavenclad je indiciran za liječenje odraslih bolesnika s visoko aktivnom relapsnom multiplom sklerozom (MS), definiranom na temelju kliničkih ili slikovnih značajki. Liječenje lijekom Mavenclad mora započeti i nadzirati liječnik s iskustvom u liječenju MS-a. Mavenclad sadrži djelatnu tvar kladribin, citotoksičnu tvar (ubija stanice) koja djeluje uglavnom na limfocite, stanice imunonosnog sustava uklju čene u upalu. Lijek se primjenjuje za liječenje multiple skleroze u odraslih. MS je bolest u kojoj upala unišava zaštitnu ovojnicu živaca. Pokazalo se da liječenje lijekom Mavenclad smanjuje razbuktavanje simptoma i usporava napredovanje onesposobljenosti.

Više informacija na stranici sdmsh.hr.

Božica Ravlić

 

Povezane vijesti