Buzet: Obilježen prvi Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama

Pravo na život u zajednici moto je prvog Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama koji se u ostatku države obilježava 16. svibnja

 

"Super mi je druženje s prijateljima u Poludnevnom boravku u sklopu kojeg idemo na brojne izlete i stalno smo u pokretu", rekao je Danijel Majcan objašnjavajući što za njega znači život u zajednici.

Upravo je pravo na život u zajednici moto prvog Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama koji se u ostatku države obilježava 16. svibnja, a Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Istre - Poludnevni boravak Buzet obilježila ga je proteklog tjedna postavljanjem prigodnog informativnog štanda na središnjem gradskom trgu Fontana. Uz gradonačelnika Buzeta Sinišu Žulića, štand je posjetio i predsjednik Centra za inkluziju i podršku u zajednici Marko Perkov, javlja Glas Istre.

Danijel i njegovi prijatelji iz Poludnevnog boravka Buzet o obišli su ugostiteljske objekte istarskog sjevera koji ih ugošćuju i tamo provode akciju "3, 2, 1 - Maneštra!", ocjenjuju najbolju maneštru, druže se i razgovaraju. Sudjeluju u gotovo svim gradskim manifestacijama, tako su se nedavno uključili u "Hoditi i zdravi biti" te u Zelenu čistku.

"Na informativnom štandu prezentirali smo naše aktivnosti, postignuća i ciljeve, a to je pravo na život u zajednici koji podrazumijeva aktivno sudjelovanje u aktivnostima zajednice, a ne samo pasivnu prisutnost. Ono uključuje povezanost s rodbinom, susjedima, stjecanje i održavanje prijateljstava uz međusobno poštivanje i uvažavanje, empatičnost bez sažalijevanja ili omalovažavanja", rekla je voditeljica Poludnevnog boravka Buzet Sanja Pernić.

Buzetski Poludnevni boravak obilježava jedanaestu godišnjicu okupljanja i šestu preseljenja u prostorije u naselju Verona. Okuplja jedanaest članova za koje se organizirane aktivnosti provode od ponedjeljka do petka i koji su s vremenom doista postali aktivni sudionici svih društvenih događaja i života u Buzetu. Cilj programa za čiji rad sredstava osiguravaju Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Grad Buzet i Istarska županija, povećati je kvalitetu života odraslih osoba s intelektualnim teškoćama te prevenirati njihovu institucionalizaciju.

Konvencija o pravima osoba s invaliditetom, koju je Hrvatska ratificirala još 2007. godine, predviđa da se zakonom treba osigurati praktičnu i djelotvornu mogućnost da osobe s invaliditetom među ostalim dobiju pristup širokom rasponu usluga koje će im omogućiti život i uključenost u zajednicu te spriječiti njihovu izolaciju ili segregaciju iz zajednice. U Buzetu to primjenjuju na najbolji mogući način.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti