Split: Otvoren ured Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, podsjetivši da u Splitu ima 22.000 osoba s invaliditetom, poručio je da Grad treba učiniti pristupačnim OSI populaciji

Damira Benc, ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom

Područni ured Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom otvoren je u utorak u Splitu, a u obnovu više od tisuću metara četvornih uloženo je sedam milijuna kuna.

Područni ured u prizemlju zgrade u Ulici Ruđera Boškovića otvorili su ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, ističući kako je to prvi takav ured u Hrvatskoj. Planirano je otvaranje ureda i u Zagrebu, Rijeci i Osijeku.
Ministar Pavić rekao je kako je svrha tog ureda pomoći osobama s invaliditetom bi imale što kvalitetniji život. Podsjetivši kako je 5. svibnja stupio na snagu novi Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, ministar Pavić je najavio da će po tom zakonu od 1. siječnja 2019. centri za profesionalnu rehabilitaciju "potpasti pod državno financiranje".
"To će omogućiti da se financijska sredstva koja se skupljaju za zapošljavanje osoba s invaliditetom ulože u Centar za profesionalnu rehabilitaciju kako bi se osobe s invaliditetom integrirale na tržište rada", istaknuo je ministar Pavić.
Odgovarajući na novinarska pitanja, rekao je kako je Zakonom regulirano da svaka tvrtka koja ima više od 20 zaposlenika mora imati kvotu od tri posto osoba invaliditetom ili plaćati naknadu za tu namjenu od koje se financira Centar za profesionalnu rehabilitaciju. Dodao je kako tim novcem tvrtke mogu financirati i stipendije za osobe s invaliditetom te zaštitne radionice, a to su, kako je objasnio, radionice u onim institucijama koje među zaposlenima imaju više od 50 posto osoba s invaliditetom.
Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, podsjetivši da u Splitu ima 22.000 osoba s invaliditetom, poručio je da im treba pomoći i biti pristupačan.
"Pomozimo tim ljudima i budimo pristupačni prema njima", rekao je splitski gradonačelnik te dodao kako želi da danas otvoreni područni ured bude mjesto "iz kojeg će se izlijevati dobrota, solidarnost i požrtvovnost".
"Neka ovaj ured bude mjesto gdje ćemo se učiti biti bolji ljudi i gdje se može doći liječiti od svakakvih problem koji nekoga tište", rekao je Krstulović Opara.
Ministar Pavić i gradonačelnik Krstulović Opara izrazili su žaljenje što su u noći s ponedjeljka na utorak vandali oštetili dizalo namijenjeno tom uredu, u koje je uloženo 200.000 kuna, te su dodali da je ono odmah popravljeno.
Na svečanom otvorenju područnog ureda Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom bili su među ostalima i predsjednik Hrvatskoga paraolimpijskog odbora Mijo Bakić te hrvatski paraolimpijci Dino Sinovčić i Ivan Mikulić.

Hina