Dobra vijest: Microsoft ulaže novac u razvoj umjetne inteligencije za pomoć osobama s invaliditetom

"Inoviranjem za osobe s invaliditetom inovirali smo za sve nas", napisao je Microsoftov predsjednik Brad Smith u blogu o novom programu

 

Microsoft ulaže velik novac usmjeren na ubrzavanje razvoja tehnologija koje koriste osobama s invaliditetom.

Tvrtka je u ponedjeljak priopćila kako će uložiti 25 milijuna dolara za petogodišnji program koji će alate za umjetnu inteligenciju (AI, op.a.) učiniti dostupnim programerima s ciljem stvaranja "pristupačnih i inteligentnih" rješenja.

"Inoviranjem za osobe s invaliditetom inovirali smo za sve nas", napisao je Microsoftov predsjednik Brad Smith u blogu o novom programu.

"Osiguravajući da tehnologija ispunjava svoje obećanje za rješavanjem najširih društvenih potreba, možemo osnažiti svakoga – ne samo osobe s invaliditetom – da postigne više", objašnjava Smith, a piše Disability Scoop.

Pod imenom AI za pristupačnost, inicijativa otkrivena na Microsoftovoj godišnjoj konferenciji za razvojne programere u Seattleu uključivat će potpore za programere, sveučilišta i ostale izumitelje, kao i ulaganja u obećavajuće projekte, te dodavanje AI i inkluzivnog dizajna u proizvode tehnološkog diva i njegovih partnera.

Smith je rekao kako će napor donijeti "proširenu misiju" Microsoftovom timu za pristupačnost "kako bi osigurao novu razinu alata i podrške za programere." Istaknuo je da je tvrtka već imala uspjeha u razvoju AI-ja, kao što je pretvaranje teksta u govor u stvarnom vremenu, te sposobnost prediktivnog unosa teksta.

"AI može promijeniti život osobama s invaliditetom", napisao je Smith.

"Čineći AI rješenja široko dostupnima, vjerujemo da tehnologija može imati važan utjecaj na ovu važnu zajednicu", zaključuje Smith.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti