Dobra vijest: Google predstavio aplikaciju koja će pomoći slijepim i slabovidnim osobama

Aplikacija funkcionira na način da korisnicima daje glasovni opis okoline oko njih s posebnim naglaskom na upozorenja koja korisnika obavještavaju o mogućim preprekama na njegovu putu

 

Kako piše Bug, Google je iskoristio Google I/O 2018 konferenciju kako bi, između ostalog, predstavio i novu aplikaciju nazvanu Lookout, koja je zamišljena kao pomoć slijepim i slabovidnim osobama.

Aplikacija funkcionira na način da korisnicima daje glasovni opis okoline oko njih s posebnim naglaskom na upozorenja koja korisnika obavještavaju o mogućim preprekama na njegovu putu. Lookout za svoj rad koristi kameru pametnog telefona i bazira se na strojnom učenju kako bi se identificirale prepreke.

Aplikacija je u stanju pročitati i tekst, na primjer s ploča koje upućuju prema izlazu iz neke zgrade. Sadrži i nekoliko različitih načina rada, jedan pomaže u čišćenju ili razmještanju namještaja u kućnom okruženju, drugi pak može dati glasovne upute koje korisnika vode do dizala u poslovnoj zgradi, te eksperimentalni način rada u kojem se testiraju najnovije opcije koje će biti dodane u aplikaciju.

Lookout aplikacija zasad je dostupna isključivo za Googleove Pixel uređaje, a korisnicima se preporučuje da svoje uređaje nose u torbici koja se može objesiti oko vrata, s obzirom da se aplikacija oslanja na kameru mobilnog uređaja. Google nije otkrio kada će aplikacija biti dostupna na tržištu, no ističu kako će svakako biti dostupna do kraja ove godine.

In Portal