Dobra vijest: Robot učeniku s invaliditetom omogućava sudjelovanje u nastavi

Učenik je zatražio upotrebu robota koji može vidjeti, čuti i kretati se u učionici pod njegovom kontrolom kako bi interaktivno sudjelovao u radu

 

Učenik s invaliditetom u javnim školama Hudson (Hudson Public Schools, op. a.) moći će sudjelovati u lekcijama i stupiti u interakciju s drugim učenicima pomoću robota koji će pohađati nastavu u učionici, priopćio je ured američkog državnog odvjetnika Andrewa E. Lellinga.

Federalni tužitelji i Hudson Public Schools potpisali su dobrovoljni sporazum o usklađenosti koji će, prema izjavi Lellingova ureda, "osigurati učinkovitu komunikaciju za učenike s invaliditetom pod Zakonom o Amerikancima s invaliditetom".

Učenik je zatražio upotrebu robota koji može vidjeti, čuti i kretati se u učionici pod njegovom kontrolom kako bi interaktivno sudjelovao u radu.

"Uz činjenice i brojke, učenici uče o društvenim i kolaborativnim vještinama u učionici. Kako se pojavljuju nove tehnologije koje omogućuju učenicima s invaliditetom da učinkovito komuniciraju u raspravama u razredu i potpunije sudjeluju u tim iskustvima učenja, moramo osigurati da nepotrebne i nezakonite prepreke ne ugrožavaju njihovu sposobnost da u potpunosti sudjeluju u učionici", prenosi Disability Scoop Lellingovu izjavu.

"Pozdravljamo proaktivne korake Hudson javnih škola koje su već poduzeli kako bi ispunili taj cilj, uključujući i omogućavanje korištenje robota za dodatnu pomoć učeniku, i za njihovu suradnju tijekom naše istrage", zaključuje Lelling.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti