URIHO: Najveća zaštitna radionica za osobe s invaliditetom na Sajmu za zrele generacije 'Pravo doba'

Gradonačelnik Bandić obećao je svima koji se zaljube u danima Sajma da mu se jave i da će ih primiti u uredu kroz idući tjedan, što je publika oduševljeno prihvatila

 

U Kongresnom centru Zagrebačkog velesajma u četvrtak, 17. svibnja, svečano je otvoreno nezaobilazno događanje za sve koji su prešli pedesetu te za njihove obitelji – Sajam za zrele generacije 'Pravo doba', koji će se održavati do 19. svibnja.

Tradicionalno, početak Sajma obilježen je nordijskim hodanjem od Bundeka do Zagrebačkog velesajma.

Na jedinstvenom projektu 'Pravo doba' sudjelovao je između ostalih i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, ujedno i pokrovitelj Sajma, zajedno sa svojim suradnicima.

Prilikom svečanog otvorenja obećao je svima koji se zaljube u danima Sajma da mu se jave i da će ih primiti u uredu kroz idući tjedan, što je publika oduševljeno prihvatila. Također je napomenuo kako je upravo to dob kada se rađaju prave i zrele ljubavi.

Sajam je organiziran sa ciljem podizanja društvene svijesti o važnosti promicanja zdravog i aktivnog starenja, odnosno aktivnog sudjelovanja u podizanju kvalitete života u starijoj dobi, budući i dalje postoji trend rasta udjela generacija 50+ u ukupnom stanovništvu Republike Hrvatske.

Kako je to mjesto gdje se nude zabava, edukacija, rekreacija, zdravstveni pregledi i savjetovanja, ali i govori o temama i problemima s kojima se susreću starije generacije, Sajam je okupio veliki broj posjetitelja.

Na Sajmu svoje proizvode i usluge prezentira 72 izlagača. Između inih je i Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom URIHO, koja je već dugo prisutna na tržištu i prepoznata po izrazito kvalitetnim proizvodima i brendovima kao što su Purger i Purgerica, zatim s kožnom galanterijom, remenima, torbama, radno-zaštitnom odjećom, oslikanim maramama, keramikom. Ravnatelj ustanove URIHO Josip Držaić bio je vidno zadovoljan iskazanim interesom posjetitelja.

Svoju ponudu prezentiraju i lječilišta, toplice, zdravstvene ustanove, domovi za starije osobe, tvrtke s opremom, pomagalima, dodacima prehrani, kozmetikom, turističke agencije, udruge i drugi izlagači.

U suradnji s izlagačima organiziran je Besplatni mali sistematski pregled, kojem se odazvalo podosta osoba. U ovu aktivnost uključen je dio izlagača te posjetitelji obilaskom njihovih izložbenih prostora imaju priliku obaviti sljedeće preglede i savjetovanja: provjeru očnog i krvnog tlaka, razinu glukoze u krvi, vitaminsko mineralni status u organizmu, analizu otiska stopala, EKG, mjerenje masnog tkiva uz savjetovanje s nutricionistom, oksimetriju i spirometriju. Posjetitelji mogu isprobati i kineziološke vježbe za osteoporozu i savjetovati se o osteoporozi, artrozi i dezinfekciji.

Dom zdravlja Zagreb – Centar, kao referentno mjesto za zdravo i aktivno starenje, obavlja besplatne preglede uz završnu konzultaciju s liječnikom.

Izlagači su pripremili razne pogodnosti. Tako se povoljnije nego inače mogu nabaviti ortopedski ulošci po mjeri Ortopedix (2+1 gratis), proizvodi kozmetike Naftalan, popust od 15 posto na sve ugovorene usluge Doma za starije osobe Salvia, 10 posto popusta u poliklinici Synlab, 20 posto popusta na kupnju slušnog pomagala Bontech, 25 posto popusta na proizvode Be Healthy i 30 posto na paket sa smještajem i terapijama 'Zlatna kap' u Istarskim toplicama. Učenici Zdravstvenog učilišta pružaju usluge parafinske njege i masaže ruku te limfne drenaže lica.

Dio izlagača na svojim štandovima organizira nagradne igre: sistematski pregled za žene i muškarce u poliklinici Synlab, vikend program za dvije osobe u Lječilištu Reumal Fojnica, jednodnevni ulaz u wellness i Spa centru s 20 min masažom za dvije osobe u Stubičkim toplicama, organizirani jednodnevni program za jednu osobu u dvorcu Sevnica u Sloveniji i dvodnevni boravak s punim pansionom i fizikalnom terapijom za dvije osobe u Domu za starije i nemoćne osobe Vitanova.

Stručni i popratni program sastoji se od niza radionica, predavanja, prezentacija, modne revije i drugih zanimljivih sadržaja.

Pripremljen je Okrugli stol o zapošljavanju i prekvalifikacijama osoba starijih od 50 godina pod nazivom 'Kako se zaposliti u pedesetima?', Aktivna politika zapošljavanja i pokretanje nove karijere. Sudionici su Hrvatski zavod za zapošljavanje i Pučko otvoreno učilište Zagreb.

Organizirana je i panel diskusija u organizaciji portala 'One nastupaju' s temom Život u mirovini - potraga za novim identitetom.

Ističe se i modna revija Tri generacije – tri gracije, prezentacija izlagača Poliklinike Bilić vision o potrebi preventivnih pregleda oka, predavanja o mikrocirkulaciji, o brzoj pomoći za bolove u leđima, radionice aktivnog i zdravog starenja.

Pjesma i ples obilježavaju Sajam svakodnevno od 16.00 do 18.00 sati, kad se na glavnoj pozornici predstavljaju kulturno-umjetnička društva, udruge umirovljenika, ali i nešto mlađe osobe, a sve u duhu međugeneracijske interakcije.

Odmor uz knjigu ili časopis i kavu Barcaffe nudi se u Čitaonici, u kojoj se može sudjelovati i u razmjeni knjiga pod nazivom 'Knjigu donesi knjigu odnesi'.

HŽ putnički prijevoz posjetiteljima Sajma iz Hrvatske i Slovenije odobrava 40 posto popusta na cijenu povratne karte, a 50 posto popusta umirovljenicima i osobama starijim od 60 godina temeljem pametne kartice.

'Pravo doba' obrađuje tematske cjeline poput očuvanja ili poboljšanja zdravlja, kreativnog korištenja slobodnog vremena, osiguranja njege u poznim godinama, integracije u društvo i ostvarenje međugeneracijske komunikacije.

Prvog dana otvorenja bilo je vidljivo da je Sajam zainteresirao brojne posjetitelje, s obzirom da posjetiocima nudi glazbu i ples, rekreaciju, kviz znanja i spretnosti 'Znam, ali ne mogu se sjetiti', kreativne radionice, zanimljive prezentacije, diskusije i predavanja te nagradne igre s vrijednim nagradama.

Pjevač Miro Ungar bio je pravi glazbeni as koji je svojim entuzijazmom i još uvijek mladenačkim poletom digao publiku na noge prilikom svečanog otvorenja.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti