Festival sporta osoba s invaliditetom: Održano veliko finale projekta Change Your Mindset – Sport4Everyone

"Nije bitno kakve zapreke u životu dođu pred nas, bitno je kako se mi prema njima postavimo, a vi ste pravi primjer kako se zdravo odnositi prema problemima", riječi su kojima je Janica Kostelić otvorila Festival

 

U petak, 18. svibnja, na Atletskom stadionu Mladost održan je dugo najavljivani prvi Festival sporta osoba s invaliditetom. Fest110 Fest19 Fest18 Fest17 Fest16 Fest15 Fest14 Fest13 Fest12 Festival sporta40 Festival sporta9 Festival sporta8 Festival sporta7 Festival sporta6 Festival sporta5 Festival sporta4 Festival sporta2 Festival sporta1 Festival sporta19 Festival sporta18 Festival sporta17 Festival sporta16 Festival sporta15 Festival sporta14 Festival sporta13 Festival sporta12 Festival sporta11 Festival sporta10 Festival sporta39 Festival sporta38 Festival sporta37 Festival sporta36 Festival sporta35 Festival sporta34 Festival sporta33 Festival sporta32 Festival sporta31 Festival sporta30 Festival sporta29 Festival sporta28 Festival sporta27 Festival sporta26 Festival sporta25 Festival sporta24 Festival sporta23 Festival sporta22 Festival sporta21 Festival sporta20

Završno je to događanje Erasmus + projekta Change Your Mindset – Sport4Everyone, koji se provodio proteklih 18 mjeseci, a cilj mu je bio promocija i podizanje razine svijesti o važnosti sporta i tjelesne aktivnosti, te integracija mladih osoba s invaliditetom u rekreativne sportske aktivnosti.

Na sreću organizatora – Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom i Udruge Echo, projektnog partnera i suorganizatora događaja – i okupljenog mnoštva, vrijeme je taj petak bilo kao stvoreno za uživanje u sportu na otvorenom. Iako je, naravno, postojao i plan B.

Festivalu sporta podršku su došli dati brojni uzvanici, a među njima se posebno isticala Janica Kostelić, bivša hrvatska alpska skijašica, danas državna tajnica Središnjeg državnog ureda za sport. Prisutni su bili i izaslanik i Posebni savjetnik predsjednice Republike Hrvatske za zdravstvo i sport Tomislav Madžar, u ime gradonačelnika Zagreba Milana Bandića njegov izaslanik Milan Čolić, predsjednik Hrvatskog paraolipmijskog odbora Ratko Kovačić, predsjednik Sportskog saveza Grada Zagreba Nikola Dragaš, dopredsjednik Hrvatskog paraolipmijskog odbora i predsjednik Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom Josip Držaić, te brojni čelni ljudi navedenog Saveza, sportski djelatnici, treneri i predstavnici raznih udruga, klubova i institucija.

 

Prisutnima se u ulozi domaćina obratio Josip Držaić, a sportašima i sportašicama s invaliditetom potom su sve najbolje u natjecanjima zaželjeli Ratko Kovačić, Milan Čolić, Tomislav Madžar i Janica Kostelić.

"Nije bitno kakve zapreke u životu dođu pred nas, bitno je kako se mi prema njima postavimo, a vi ste pravi primjer kako se zdravo odnositi prema problemima. Hvala vam što nam pokazujete pozitivan put", riječi su kojima je državna tajnica Središnjeg državnog ureda za sport Janica Kostelić na kraju otvorila Festival sporta osoba s invaliditetom.

Napomenimo i to da su podršku svojim kolegama sportašima s invaliditetom došli dati vrhunski sportaši Republike Hrvatske bez invaliditeta, od kojih su se neki na stadion dovezli u posebno prilagođenim Toyotinim hibridnim automobilima.

 

Atletski stadion Mladost ovom je prigodom bio pretvoren u veliki sportski poligon na kojem je predstavljen velik broj sportova za osobe s invaliditetom, a posjetitelji su se tako mogli okušati u sjedećoj odbojci, košarki u kolicima, nogometu, streljaštvu, plivanju, boćanju za osobe s invaliditetom, stolnom tenisu, atletici, pikadu za slijepe, šahu, te brojnim drugim sportovima kojima se bave klubovi sportaša s invaliditetom zajedno okupljeni u Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti