Studija: Anoreksične djevojke imaju crte autizma

Tradicionalno, anoreksiju se smatralo isključivo poremećajem prehrane. To je razumljivo, budući da opasno niska težina i rizik pothranjenosti ili čak i smrti moraju biti najviši prioritet.. Međutim, ovo novo istraživanje sugerira da ispod površinskog ponašanja, um osobe s anoreksijom može dijeliti puno s umom osobe s autizmom

Znanstvenici koji proučavaju djevojke s poremećajem prehrane, anoreksijom, utvrdili su da se kod njih mogu pronaći crte autizma češće nego kod prosječne populacije, što je saznanje za koje se nadaju da bi moglo pomoći anoreksičnima da prevladaju svoju bolest.
Studija jednog od vodećih stručnjaka za autizam Simona Barona-Cohena iz Centra za istraživanje autizma pri sveučilišta u Cambridgeu pokazala je da u usporedbi s tipičnim djevojkama, one s anoreksijom imaju iznadprosječi broj autističnih osobina.

Kod njih je pronađen iznadprosječni interes za sustav i red, a ispodprosječna razina empatije - što je profil sličan, ali manje izražen, onima s autizmom. To pokazuje da dva poremećaja mogu imati zajedničke temeljne značajke, rekao je Baron-Cohen.

"Tradicionalno, anoreksiju se smatralo isključivo poremećajem prehrane. To je razumljivo, budući da opasno niska težina i rizik pothranjenosti ili čak i smrti moraju biti najviši prioritet.. Međutim, ovo novo istraživanje sugerira da ispod površinskog ponašanja, um osobe s anoreksijom može dijeliti puno s umom osobe s autizmom", rekao je.

U Sjedinjenim Državama jedno dijele školske dobi na njih 50 ima dijagnozu autizma, dok ih je u Europi manje, jedno dijete na njih sto. Dijagnozu autizma imaju pretežito dječaci.

Međutim, Bonnie Auyeung, koja je radila s Baronom-Cohenom na posljednjem istraživanju, kazala je da je moguće da se previdi broj ženskih osoba s autizmom jer se kod njih prvo uoči anoreksija.

Hina