Asistivna tehnologija: Mali uređaj za veliku komunikaciju

Tobii C8 je maleno, lagano i portabilno pomagalo za komunikaciju tekstom i simbolima. Pogodno je za pokretne (ruke) osobe oboljele od autizma, amiotrofične lateralne skleroze (ALS) u ranoj fazi, cerebralne paralize te osobe koje su preživjele moždani udar

Prava efektivna komunikacija postoji samo ako su osobe u mogućnosti izraziti sve što misle i žele. Tobii C8 komunikacijski alat omogućuje osobama s teškoćama u komunikaciji da lakše postignu kontrolu, postanu neovisni te dosegnu svoj puni potencijal.

Tobii C8 je maleno, lagano i portabilno komunikacijsko pomagalo za komunikaciju tekstom i simbolima.  Pogodno je za pokretne (ruke) osobe oboljele od autizma, amiotrofične lateralne skleroze (ALS) u ranoj fazi, cerebralne paralize te osobe koje su preživjele moždani udar.
Tobii C 8 omogućuje korištenje raznih komunikacijskih metoda, primjerice pomoću simbola i teksta sintetizira govor čime oralna komunikacija postaje moguća te korisniku omogućuje razgovor, interakciju i zabavu. Pomoću njega korisnik također može izvršavati svakodnevnu digitalnu komunikaciju putem e-maila, tekstualnih poruka, chata, društvenih mreža. Tobii C8 pruža i mnoštvo ostalih usluga poput surfanje Internetom, pregledavanje i uređivanje dokumenata, slušanja muzike, igranja igrica, gledanja TV-a te upravljanje okolinom poput simulacije daljinskog uređaja TV-a ili DVD-a, otvaranje vrata, paljenje i gašenje svjetala.
Tobii C8 vrlo je lako „inicijalizirati“ te koristiti. Moguća je kompletna personalizacija uređaja, hardverski i softverski kako bi sam uređaj postao što unikatniji, osobniji i bliži samom korisniku. Tobii C8 je službeno licenciran kao medicinsko pomagalo.
Sa snažnim hardverom i modificiranim modernim operacijskim sustavom Tobii C8 predstavlja moderno medicinsko pomagalo koje nedvojbeno podsjeća na moderno medicinsko tablet računalo za svakodnevnu upotrebu koje nudi pregršt mogućnosti i zabave za osobe s poteškoćama u komunikaciji.
Više o Tobii C8 možete saznati na stranici  http://www.riteh.uniri.hr/asistivna-tehnologija/  koju uređuju studenti Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Piše: Edi Grbac