Luca Šeneta: Pomozimo hrabrici da pobijedi agresivni rak pluća u SAD-u

Lucina borba traje dvije godine i sada čeka početak primanja imunoterapije na Rebru, a ako ta terapija ne da učinak, čeka je put u Nacional Cancer Institute za što joj je potrebno 150.000 kuna

 

U redakciju In Portala stigla je priča o jednoj lijepoj, izuzetno dragoj i, što je najvažnije, nevjerojatno hrabroj 13-godišnjoj curi. Ime joj je Luca Šeneta i treba pomoć svih nas. Djevojka je to koja je prolazila i još uvijek prolazi kroz izuzetno teško razdoblje, ali svojom hrabrošću, čvrstinom i strpljenjem može posramiti svakoga od nas.

Nas koji se borimo sa svakodnevnim poslovnim, obiteljskim i drugim problemima. Za koje nam se čini da su veliki kao planina i ima dana kad se osjećamo kao da se ta planina odlomila i poklopila nas. A nije to nikakva planina. U usporedbi s Lucinom životnom bitkom, to su tek kamenčići u cipeli.

Luca se, naime, već 2 godine bori s mezoteliomom pleure. Pojednostavljeno rečeno, iznimno agresivnim tipom raka pluća, karakterističnim za ljude koji su radili s azbestom. Ona je bila prvo dijete u Hrvatskoj s dijagnozom tog tipa. U jednom trenutku rekla je „Da bar imam leukemiju“. Jer leukemija je u visokom postotku izlječiva, a, kako je puno češća od njezinog tipa tumora i liječnici su se susreli s nebrojenim slučajevima do sada, postoje protokoli za sve faze liječenja. Za razliku od njenog slučaja, gdje su počesto, iako iznimni stručnjaci, morali tapkati u mraku.

U protekle dvije godine na Rebru je prošla četiri ciklusa kemoterapije i iznimno zahtjevnu operaciju, tijekom koje joj je uklonjeno lijevo plućno krilo. Nakon toga uslijedila su još dva ciklusa kemoterapije i 25 ciklusa zračenja. Sve to Luca podnosi kao lavica, pohađa redovito školu u bolnici i u niti jednom trenutku ne dozvoljava da je se pokoleba u borbi. Mjesec dana nakon zračenja, vraća se u svoju školu, nastavlja život kao da se ništa nije dogodilo, uz konstataciju „Ja sam zdravo dijete“.

No, pokazuje se da bitka nije gotova, jer PET scan pokazuje da se bolest vratila. Slijede još dva ciklusa ovaj put mnogo jače kemoterapije. Nažalost, nakon nje, nalazi pokazuju da nije pomogla. Dapače, da je stanje još malo gore nego prije nje.

Nakon što se konzervativne metode nisu pokazale učinkovitima, Luca sada čeka početak primanja imunoterapije na Rebru.

Sad dolazimo do dijela gdje joj je potrebna naša pomoć. U slučaju da imunoterapija ne da učinak, u vrlo kratkom vremenu Luca mora krenuti u SAD. U Nacional Cancer Institute (NCI) u američkoj saveznoj državi Maryland, institut specijaliziran za rijetke oblike tumora. Ondje bi, nakon tipizacije tkiva, primala jedan od tri eksperimentalna lijeka.

Smještaj i liječenje u američkom Institutu bi bili besplatni, ali sve ostale troškove Lucini roditelji moraju pokriti sami. Troškove puta, viza, prehrane tijekom višemjesečnog boravka, ali i svih, eventualnih, dodatnih liječničkih intervencija, do kojih, uslijed komplikacija u liječenju, može doći. Primjerice neurološkog pregleda i dijagnostike, koji joj mogu zatrebati, a Institut ih ne može pružiti. A znamo da su troškovi liječničkih usluga u SAD-u, za nekoga tko, poput Luce, nema američko zdravstveno osiguranje, enormno visoki.

Procjenjuje se da će za sve to trebati minimalno 150.000 kuna. Što je za 150.000 više od onoga što joj roditelji mogu osigurati. Ispred nje je još čitav život, dajmo joj priliku da ga doživi u svoj njegovoj punini.

Ako odlučite odreći se barem jedne kave i pomoći, uplatu možete izvršiti na sljedeći žiro račun u OTP banci, koji glasi na Lucino ime, a budući da je maloljetna, opunomoćenik je njena mama Frana Šeneta.

Podaci o računu su u nastavku.

Ime i prezime: Luca Šeneta, opunomoćenik Frana Šeneta: IBAN: HR4424070003105006606 (za uplate iz Hrvatske).

Name and surname: Luca Seneta, SWIFT: OTPVHR2X; IBAN: HR4424070003105006606 (za uplate iz inozemstva).

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti