Kako održati dobar brak i međusobnu ljubav

PITANJE: V.Z. (27) U braku smo dvije godine. U početku sve smo dijelili, međusobno se podržavali i bili sretni. Već neko vrijeme osjećam da se udaljavamo, ali ne želim tražiti pomoć nepoznatih osoba.

 

Mislim kako nakon godina veze i sada života u braku sama najbolje mogu spoznati što i zašto nam se događa. Stoga me smetaju mišljenja tipa suprug ti se udaljio jer se osjeća manje vrijedan zbog invaliditeta. Moj suprug je veoma inteligentna i jaka osoba usprkos invaliditetu. Ipak, voljela bih dobiti i neki kvalitetan savjet. Postoji li način kako održati dobar brak? Ne znam ni razlog naše otuđenosti, pa bi mi koristio i savjet kako pokazati i održavati međusobnu ljubav?

ODGOVOR: Dobar brak se ne događa slučajno. Dobar brak se gradi. Prihvatite potrebu koju imate tj. Shvatite da ne smijete biti previše ponosni potražiti pomoć, bilo od partnera, prijatelja, roditelja ili stručnu pomoć, jer samo svi znaju sve, nikad jedna osoba ne može znati sve najbolje. 

Za uspješan i sretan brak bitno je raditi na četiri vrste ljubavi koje su razlikovali još stari Grci. Philia je vrsta ljubavi koja definira pravo prijateljstvo i jako je važna u braku. Brak je veza u kojoj se partneri trebaju međusobno podržavati, djelovati kao tim i međusobno se tretirati kao jednaki. Razgovor, smijeh i komunikacija doprinose osjećaju privrženost i naklonosti.

Eros je ljubav koja se sastoji od strasti i intimnosti i možemo je pronaći u ljubavnim vezama. Kad većina ljudi misli na ljubav, misli na ovu vrstu budući da se o njoj najviše priča, piše i pjeva. Oni koji misle da žudnja spada u eros su u krivu jer žudnja nije ljubav, to je želja ili potreba za nekim ili nečim i u svojoj definiciji nema reciprociteta, nego je jednostrana.

Pragma je ljubav koju čovjek može pronaći u svojoj obitelji. Ona se bazira na empatiji i prisnosti, kao i na bezuvjetnoj ljubavi. Kad čovjek uđe u brak ili odluči započeti obitelj, pojavljuje se nova, još jača veza među partnerima koja se bazira na odgovornosti, potpori i međusobnom uvažavanju, zahvaljujući kojima će se ljubav preliti i na nove članove obitelji.

Agape je možda najvažnija vrsta ljubavi u svakom braku. Ona opisuje nesebičnu, bezuvjetnu ljubav. Ključno je da se supružnici vole bez obzira na sve ono što im se događa u životu. Bezuvjetna ljubav znači da je vaša veza toliko jaka da se volite, i to ne samo unatoč manama nego potpuno, sa svim nedostacima i svime onime što čini drugu osobu.

In Portal