Sabor RH: Svečano obilježena deseta godišnjica instituta Pravobranitelja za osobe s invaliditetom

Pravobraniteljica Anka Slonjšak istaknula je da joj je misija "pridonijeti stvaranju društva u kojemu će građani, bez obzira na svoje različitosti i ograničenja, imati jednake mogućnosti življenja i djelovanja"


U Saboru je u ponedjeljak obilježena deseta godišnjica osnivanja institucije pravobranitelja za osobe s invaliditetom, a pravobraniteljica Anka Slonjšak istaknula je da joj je misija "pridonijeti stvaranju društva u kojemu će građani, bez obzira na svoje različitosti i ograničenja, imati jednake mogućnosti življenja i djelovanja".
Posebno važno je jačanje svijesti o jednakosti, vrijednosti, uključenosti i sposobnosti osoba s invaliditetom u javnom i političkom životu Hrvatske.
"Od prvog dana postojanja Ured pravobranitelja usmjeren je na promicanje svijesti o univerzalnom principu jednakosti svih ljudi", kazala je Slonjšak, koja posebno značajnim smatra što im se s vremenom obraćalo sve više osoba s invaliditetom, upozoravajući na probleme s kojima se susreću i iskazujući svijest i spoznaju o vlastitim pravima i obvezama društva prema njima.
U tome ih treba dodatno osnažiti, poručila je, napomenuvši da su kroz različite aktivnosti nastojali podizati razinu svijesti u društvu, kod nositelja javnih politika i u najvišim državnim institucijama.
Među postignućima kojima se u deset godina rada posebno ponose u Uredu pravobraniteljice, Slonjšak je izdvojila izmjene zakona kojima je omogućeno da se osobama s invaliditetom koje odluče raditi više ne ukidaju osobna invalidnina i obiteljska mirovina.
Posebno su u Uredu ponosni što su se  izborili da se svim osobama s invaliditetom vrati pravo glasa, a glasanje su omogućili i osobama s invaliditetom i starijim osobama koje žive u ustanovama. Naime, to se dogodilo izmjenom samo jedne rečenice: "Iz popisa birača brišu se osobe prestankom hrvatskog državljanstva, smrću i lišavanjem poslovne sposobnosti." Nigdje nije bilo toliko jasno izrečeno koliko je lišavanje poslovne sposobnosti zapravo građanska smrt.
Od ciljeva koje još nisu uspjeli ostvariti Slonjšak je upozorila kako se sporo uspostavlja sustav skrbi za djecu i odrasle s autizmom.
Od osnutka Uredu se obratilo oko 13 tisuća osoba s invaliditetom, a najviše su, istaknuto je, tražile zaštitu prava u području socijalne zaštite, mirovinskog osiguranja, pristupačnosti, rada i zapošljavanja, odgoja i obrazovanja te zdravstva. Kako bi Ured učinila dostupnijim osobama s invaliditetom, pravobraniteljica je najavila otvaranje regionalnih ureda u Osijeku, Splitu i Rijeci.
Ured je održao više od 700 stručnih sastanaka, sudjelovao je na 170 sjednica radnih tijela Sabora i 1600 skupova.
Prvi čovjek Sabora Gordan Jandroković ocijenio je da je "puno toga napravljeno u Hrvatskoj u deset godina kako bi se poboljšali uvjeti i kvaliteta života i rada osoba s invaliditetom".
Dodao je da se na tome mora kontinuirano raditi kako “sudjelovanje osoba s invaliditetom u društvu ne bi bilo ograničeno, ne zbog njihovih problema, nego zbog raznih prepreka u društvu – bilo da su one društvene, pravne, okolišne, političke ili gospodarske”.
"Zbog razumijevanja tog načela, naša trajna obveza je podizanje svijesti javnosti u svim segmentima hrvatskoga društva o pravima osoba s invaliditetom, o potrebi suzbijanja stereotipa i predrasuda, o poštivanju prava na svim razinama obrazovnog sustava te promicanju priznavanja vještina, stvarnih vrijednosti i sposobnosti osoba s invaliditetom te njihova doprinosa okruženju. A time i napretku društva u ljudskom, socijalnom i gospodarskom aspektu. Kada to postignemo u potpunosti, onda možemo reći da smo se razvili kao uspješno društvo – uključivo, otvoreno, pravedno i solidarno", poručio je Jandroković.
Za izniman doprinos unapređenju položaja osoba s invaliditetom pravobraniteljica Slonjšak posebno je priznanje uručila predsjedniku Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske dr. Zorislavu Bobušu, istinskom začetniku neovisnog življenja osoba s invaliditetom.
"Javnost je dostigla jednu razinu osjetljivosti prema osobama s invaliditetom,  radi se o tome da se promjeni paradigma, moramo na osobe s invaliditetom gledati kao na cjelinu ovoga društva, a ne samo kroz okvir poteškoća koje imaju, cijelo društvo se mora prilagoditi tom pristupu", rekla je Gordana Vilović s Fakulteta političkih znanosti.
"Želimo zahvaliti svim medijima koji su nas deset godina ustrajno pratili. Svojim prilozima, tekstovima, analizama i javnim djelovanjem ste doprinijeli većoj vidljivosti osoba s invaliditetom. Vaša uloga za osobe s invaliditetom nije samo informativna, već i edukativna, afirmativna i zaštitna. Ne dopustite stoga da bilo što omete i ugrozi vašu profesionalnu odgovornost i umanji značenje vaše uloge u promicanju istine i zaštiti prava osoba s invaliditetom, u afirmaciji postignuća osoba s invaliditetom na načelu jednakih mogućnosti i jednakih prava.  Njegujte misao da ste savjest društva, da ste prenositelji poruka onih, čiji glas, bez vaše pomoći ne bi došao do javnosti", rekla je pravobraniteljica u svojoj zahvali medijima.
Kako bi naglasila važnost medija u unapređivanju položaja osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, pravobraniteljica je dodijelila priznanja novinarima i medijima iz javnog, privatnog i neprofitnog sektora koji su se istaknuli u promicanju pozitivne percepcije osoba s invaliditetom i većeg stupnja društvene svijesti o OSI populaciji. U ime In Portala priznanje je primila novinarka Anita Blažinović.
In Portal

 

 

Povezane vijesti