Moja priča: Ljiljana Brica

"Vrlo je važno osobe s intelektualnim teškoćama uključiti u rad, poštujući njihovu osobnost i pravo da sukladno svojim mogućnostima daju doprinos društvu", kaže uz ostalo dobitnica nagrade za životno djelo 'Zlatna čaplja' koju dodjeljuje Grad Slavonski Brod

 

"Svatko zaslužuje šansu i na društvu i okolini je da je pruže pojedincima, pogotovo onima s invaliditetom. Zajednički moramo sve napraviti kako bi dali podršku potrebitima i uključili ih u život kao ravnopravne i aktivne članove društva", rekla je Ljiljana Brica, diplomirana defektologinja i predsjednica Centra za inkluzivnu podršku Slavonski Brod, kojoj je ove godine dodijeljena Nagrada za životno djelo 'Zlatna čaplja' od strane Grada.

Zajedno s defektologinjom i kolegicom Milkom Žarić dobila je nagradu u svibnju 2018., na proslavi Dana Grada Slavonski Brod – kada se ujedno obilježava i Dan osoba s intelektualnim teškoćama - i to za izniman doprinos kojim se ostavlja neizbrisiv trag na unapređenju kvalitete života osoba s intelektualnim teškoćama na svim razinama i područjima te ustrajno poticanje razvoja prirodne mreže podrške i njihova uključivanja u život kao ravnopravnih i aktivnih članova društva.

Rođena je 1959., iste godine kao i Milka Žarić, s kojom je kao volonterka započela raditi još 1999. u Udruzi za promicanje inkluzije Slavonski Brod, gdje se radi s odraslim osobama s intelektualnim teškoćama, uz razvijanje programa prevencije institucionalizacije i usluga kako bi ih se podržalo pri ostvarivanju prava na život u zajednici te postigla socijalna uključenost. Kako bi unaprijedile usluge koje se pružaju ovim osobama, aktivno su se zalagale i sudjelovale u organizaciji Dnevnog boravka za osobe s intelektualnim teškoćama te programa Organiziranog stanovanja. Stoga su, kako bi se osigurali primjereni uvjeti za boravak i dnevne aktivnosti korisnika, pokrenule su uz pomoć Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Grada Slavonski Brod, brojnih donatora i ulaganjem vlastitih sredstava izgradnju prostora u Folnegovićevoj ulici 14d u Slavonskom Brodu.

Njihova stručnost, dugogodišnje zalaganje i predani rad s osobama s intelektualnim poteškoćama prepoznat je i na državnoj razini. Naime, Udruga je uspjela osigurati sredstva za sustavno financiranje i 2013. godine prerasla je u Centar za inkluzivnu podršku.

Udruga djeluje 20-ak godina i aktivno razvija programe Organiziranog stanovanja i Dnevnog boravka. U program Centra za inkluzivnu podršku Slavonski Brod trenutno je uključeno više od 70 korisnika – osoba s intelektualnim teškoćama, 30 korisnika koji svakodnevno dolaze iz svojih obitelji u program Dnevnog boravka, a 43 ljudi u program Organiziranog stanovanja u deset stambenih jedinica.

Uz to rade i s Pakirnicom dobrih želja j.d.o.o.

"Unazad godinu dana uz pomoć sredstava iz Europske unije napravljena je zgrada u industrijskoj zoni Đure Đakovića, gdje je započet program socijalnog poduzetništva i osnovana Pakirnica dobrih želja j.d.o.o. Unutra smo smjestili strojeve za pakiranje rasutih proizvoda, npr. šećer, sol, riža. Sam naziv su dali korisnici, koji su uključeni u rad budući svatko od njih može nešto napraviti, npr. donijeti kutiju, zatim staviti u nju rasute proizvode itd. Pakiramo za tvrtku Infinitiv d.o.o. iz Zagreba, Uniks iz Slavonskog Broda i Boso iz Zagreba", objasnila je Brica.

Istaknula je da je vrlo važno osobe s intelektualnim teškoćama uključiti u rad, poštujući njihovu osobnost i pravo da sukladno svojim mogućnostima daju doprinos društvu.

Ujedno je napomenula da udruge za promicanje inkluzije postoje i u drugim gradovima. Matična je u Zagrebu, a iz nje su proistekle sestrinske udruge u cijeloj Hrvatskoj.

Klaudija Klanjčić