Split: Udruga '...i djeci s ljubavlju' u partnerstvu s Hrvatskom udrugom slabovidnih 'Vidim' u sklopu projekta 'Želimo vježbati vid'

U Republici Hrvatskoj registrirano je 17.979 osoba čiji je uzrok invaliditeta sljepoća i znatna slabovidnost

 

Udruga '...i djeci s ljubavlju' iz Rijeke, na čelu s predsjednicom Liviom Mjeda, u sklopu nacionalnog projekta 'Želimo vježbati vid', u Splitu je potpisala je partnerstvo s Hrvatskom udrugom slabovidnih 'Vidim'.

Naime, Udruga iz Rijeke nastavlja s projektom kojeg je pokrenula u 2017. godini – 'Želimo vježbati vid', a kojem je cilj podizanje svijesti, edukacija građana, senzibilizacija društva i javnosti o važnosti vida, problemima s kojima se susreću roditelji djece s poteškoćama vida, kao i sama djeca, te problematici slabovidne djece, kao i omogućiti slijepima, slabovidnima i osobama smanjene pokretljivosti bolju uporabu i pristupačnost zgradama i prostorima, otkrivanje i evidentiranje djece s poteškoćama vida, individualni rad, edukacija i zapošljavanje stručnog kadra, zatim pokretanje vlastitog kabineta za vježbanje vida u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, kao i nabavka potrebne opreme za kabinet.

“Širenjem i djelovanjem diljem Hrvatske, sukladno zacrtanim ciljevima projekta, proširili smo svoju aktivnost nacionalnog projekta 'Želimo vježbati vid' na Splitsko-dalmatinsko područje za koju je nadležni partner - koordinator Hrvatska udruga slabovidnih 'Vidim'. U daljnjem djelovanju u želji za postizanjem ciljeva i senzibilizacijom javnosti uključit ćemo osobe iz javnog i društvenog života - sportaši, glazbenici... Podršku projektu pružio je i prvi vratar hrvatske nogometne reprezentacije Danijel Subašić, te sanjkašica Daria Obratov. Prva sljedeća aktivnost na jesen je sudjelovanje sportskih skupina iz Splitsko-dalmatinske županije u fotografiranju i kreiranju kalendara za 2019. godinu, a u svrhu senzibiliziranja šire javnosti”, objašnjeno je u priopćenju.

Nadalje je istaknuto da je u Republici Hrvatskoj, prema podacima HZZJZ-a 2017. godine registrirano 17.979 osoba čiji je uzrok invaliditeta sljepoća i znatna slabovidnost. 

“Pozivamo sve građane Splita i Splitsko-dalmatinske županije da se odazovu  i podrže nacionalni projekt 'Želimo vježbati vid' te da nas podrže u zajedničkom cilju”, poručuju iz Udruge.

Nacionalni projekt 'Želimo vježbati vid' organizira se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Podršku su dali i Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, KBC Rijeka i NZZJZ Rijeka.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti