Udruga Ozana: I gradonačelnik Bandić ima poseban sentiment prema djeci s višestrukim teškoćama

"Oslobođeni neprestane strepnje za goli opstanak, mogli bismo pružati najvrjednije sadržaje našim korisnicima i tako unaprijediti kvalitetu njihova života", kaže Vjera Lukavečki, ravnateljica Centra Ozana

Ozana je osnovana 1991. godine u svrhu poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom i njihovih obitelji, najprije organizirajući programe za djecu s višestrukim teškoćama, a potom proširujući svoje djelovanje na mlade i odrasle s intelektualnim teškoćama. Isto tako, udruga Ozana 2002. godine utemeljila je ustanovu socijalne skrbi Ozana – Dnevni centar za rehabilitaciju i radne aktivnosti (Centar Ozana), radi promjene Zakona o socijalnoj skrbi koji je udrugama limitirao broj korisnika na 20.

Vjera Lukavečki, tajnica Ozane i ravnateljica Centra Ozana, kaže kako danas predškolski program unutar Udruge pohađa desetero djece s višestrukim teškoćama i financijski je sufinanciran od strane Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport. Poludnevni program koji se realizira u centru Ozana za 30-ero korisnika uistinu je bogat sadržajima i prepoznat od strane stručne zajednice kao vrijedan i kvalitetan.

Uz redovite, svakodnevne umjetničko-rehabilitacijske radionice (likovnu, ručni rad, strojno šivanje, keramičku, filcanje vune i dr.), u programu se provodi niz vrlo vrijednih sadržaja. Kao što navodi ravnateljica Centra Ozana, korisnici trebaju terapiju umjetnošću i sadržaje koji uvažavaju kreativan pokret kao generator zdravih procesa, kako u fizičkom, tako i u duhovnom smislu. Tako su u program uveli i plivanje, plesne radionice, radionice dramskih vježbi i igara, nordijsko hodanje, zdravstvenu yogu, bowling i druge aktivnosti koje im osiguravaju napredak.

Podizanje razine samopoštovanja

Kao posebno vrijedan ističu projekt kojim su osigurali korisnicima djelovanje i prezentaciju u široj lokalnoj zajednici. Naime, korisnici - mladi i odrasli s intelektualnim teškoćama - podučavaju vještine obrade sirove vune učenike u nekoliko osnovnih škola. Na taj su način 'izokrenuli' uobičajenu, poznatu percepciju kako su korisnici centra oni kojima je potrebna pomoć. Upravo obrnuto, oni pružaju pomoć drugima. Ovim projektom naglasili su da i populacija o kojoj centar skrbi može darivati, nije samo predodređena za primanje, što korisnike čini vrijednim i podiže njihovu razinu samopoštovanja i poštovanja drugih iz njihove okoline, te na taj način mijenjaju predrasude i senzibiliziraju javnost za sposobnosti osoba s invaliditetom.

"Oslobođeni neprestane strepnje za goli opstanak mogli bismo unaprijediti kvalitetu života djece s teškoćama u razvoju" (Vjera Lukavečki)

Kako je udruga zahvaljujući Gradu Zagrebu proširila prostorne kapacitete, a veliki je broj na listi čekanja potencijalnih, novih korisnika programa, stoga planiraju u novom, obnovljenom prostoru organizirati i nove zanimljive sadržaje. Gradonačelnik Milan Bandić, naime, predao je udruzi Ozana na korištenje dodatni gradski prostor u Ulici grada Vukovara, veličine 145 kvadrata. Udruga Ozana prostor je dobila na korištenje bez naknade. Budući da je gradonačelnik Bandić pokazao poseban senzibilitet za djecu s višestrukim teškoćama od udruge je na poklon dobio vrijednu umjetničku sliku.

Strepnja za opstanak

U planu su dakle radionica tkanja te mala škola samostalnog življenja za budućnost (za korisnike koji ostaju bez roditeljske skrbi i pripremaju se za život u životnoj zajednici koja je također dio strateškog plana udruge).
Štrikeraj caffe – prostor u kojem planiraju oživjeti socijalne aktivnosti u lokalnoj zajednici, čiji članovi i građani bi imali prilike družiti se uz čaj, kavu i sokove s korisnicima-mladim s intelektualnim teškoćama, učeći vještine ručnog rada. Taj prostor bi istovremeno bio Mala prodajna galerija za rukotvorine koje nastaju u radionici tkanja i strojnog šivanja. Ovaj segment aktivnosti planiraju kroz neku vrstu socijalnog poduzetništva, budući da bi bio profitabilan.

Na upit kako financiraju svoje djelovanje i opstaju, ravnateljica Vjera Lukavečki naglašava da je udruga, kao i mnoge druge inicijative ovakve vrste, pritisnuta neprestanom strepnjom za opstanak.
- Naše programe sufinancira Ministarstvo socijalne politike i mladih te Grad Zagreb, ali u obimu koji je nedostatan za opstanak, pa ostatak potrebnih sredstava osiguravamo svakodnevnom borbom putem projekata, donacija i slično. Poznato je kako je gotovo nemoguće temeljiti ozbiljan, kontinuiran, svakodnevni rad s konkretnim korisnicima upućenim Rješenjima CZSS u naše programe i zaposlenim stručnim radnicima, na nekontinuiranim, nesigurnim, neizvjesnim financijskim sredstvima iz spomenutih izvora. To je naš najveći problem. Imamo odgovarajući prostor i opremu, zaposlene stručne radnike, njih deset, 40-ero korisnika, 30-ero potencijalnih, novih korisnika na Listi čekanja. Imamo i bezbroj inovativnih ideja, entuzijazam, ali sredstva za održavanje svega nabrojenog su nam nedostatna. Očekujemo da će nadležno ministarstvo načiniti kvalitetne promjene u procesu sustavnog financiranja tzv. hladnog pogona udruga i ustanova socijalne skrbi koje provode ovakve i slične programe neposrednog, svakodnevnog rada s korisnicima – djecom s teškoćama u razvoju i mladim te odraslim osobama s invaliditetom. Tako bismo mogli, oslobođeni neprestane strepnje za goli opstanak, pružati najvrjednije sadržaje našim korisnicima i tako unaprijediti kvalitetu njihova života i života njihovih obitelji – zaključuje ravnateljica Lukavečki.

Božica Ravlić 

Foto Goran Jakuš/PIXSELL